Mejla

Susanna Kierkegaard

Fotbollsfesten leder till slaveri

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: © BILDBYRÅN
Rött kort för fotbolls-VM i Ryssland

En ung byggarbetare föll över tjugo meter ner och landade på betong i förberedelserna inför sommarens fotbolls-VM i Ryssland. En annan knäckte ryggraden. En tredje ramlade ner i ett hisschakt. Putsandet på arenorna inför den stora folkfesten har redan krävt 21 arbetarliv, konstaterade Human rights watch i veckan.

Fotboll är på liv och död för många fans, och vart fjärde år även för byggarbetare. Human rights watch varnar för ett slavliknande maskineri i förberedelserna för VM. Många arbetare får inte betalt, eller får lön först efter ett halvår av jobb och då mindre än hälften av det som utlovats. De som protesterar får sparken och deporteras.

Ingen skada gjord

Men så länge folk köper biljetter, tv-kanalerna sänder matcherna och sponsorerna är på gott humör tycks det inte spela någon roll hur många som dör på vägen till VM. Ingen tänker på knäckta ryggrader när de står med en bira i näven och vrålar Seven nation army.

Internationella fotbollsförbundet FIFA bryter mot sina egna etiska regler. För ett år sedan skapade de en policy för mänskliga rättigheter i fotbollen, men den har hittills inte haft någon synbar effekt. Tvärtom hyllar organisationen Ryssland för sina utmärkta förberedelser inför tävlingen.

Samma sak i Sverige

Fotbollen och dess fans kommer undan med vad som helst. I Sverige spärras kollektivtrafik och vägar av för att högljudda supportrar tar plats. Senast förra månaden fördes människor till sjukhus efter att fans kastat omkring stolar och bord på en uteservering i Stockholm. Resten av mänskligheten får helt enkelt maka på sig när det är match.

Väl på arenan kan man få en smällare i bakhuvudet om man har otur, med tjutande oljud som hänger kvar i öronen i en vecka som resultat. Eller så hamnar man i kläm mellan olika supporterföreningar som skjuter fyrverkerier mot varandra.

Ställ högre krav

I Sverige kan vi förbjuda alkohol på matcherna och lägga dem tidigare på dagen. Nyktra huliganer finns inte, och få skulle orka gå upp tidigt en söndag för att starta bråk.

Utomlands krävs mer. Utnyttjandet av arbetare inför evenemangen är satt i system, och VM skulle inte gå att genomföra utan slavarbete. Det skulle kosta för mycket och gå för långsamt.

Allt måste startas om. FIFA borde starta öppna utredningar av brott mot mänskliga rättigheter inför VM och ställa högre krav på värdländerna. Det är oacceptabelt att regimer som avvecklar demokratin, hatar homosexuella och jagar journalister belönas med ovärderliga PR-kalas.

Supportrar har också ett ansvar. Om sporten ska förändras måste ölen hällas ut, bengalerna släckas och VM-biljetterna knycklas ihop. Först då kan fotbollsfesten börja.

avSusanna Kierkegaard

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Fotboll

Sverige

Fifa