Pernilla Ericson

Vi kan förflytta berg – och Jimmie Åkesson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kvinnor skrek av glädje när Irland röstade ja till laglig abort.
Kvinnor skrek av glädje när Irland röstade ja till laglig abort.

Debatten visar tydligt: detta är ett ödesval

I det här valet har moderna, jämställda Sverige världens ögon på sig. Fredagens debatt påminner om hur mycket som står på spel. Avslöjanden har visat hur rasism och nazism läcker ur SD som ett såll. I slutdebatten var SD:s rötter mer synliga än någonsin.
– Det pratas om jobb hela tiden, och det är viktigt. Men vi lyfter inte orsaken till att invandrare inte får jobb. Det är för att de inte är svenskar och de passar inte i Sverige, sa Jimmie Åkesson, ett uttalande så grovt att SVT tvingades ta avstånd i direktsändning.
Annie Lööf röt:
– Hur uttrycker du dig?

Vill tvinga tillbaka aborträtten

I ett val där ett parti med nazistiska rötter kan få reell makt attackeras kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. “Abortgränsen är inte någon viktig fråga”, upprepar Jimmie Åkesson. Säg det till de irländska kvinnorna som skrek av lättnad när man röstade ja till att ändra landets konstitution. Ett ja till laglig abort på Irland kom för sent för Savita Halappanavar, 31. Hon avled av blodförgiftning när hon nekades abort i 18:e graviditetsveckan.

Gränsen för fri abort bör sänkas från vecka 18 till vecka 12, anser Sverigedemokraterna. Åkesson har till och med sagt att vecka 10 vore rimligt. Att beskriva frågan som oviktig kan vara ett sätt att tona ner ingreppet i kvinnors rättigheter. Men säg det till de 47 000 kvinnor som dör årligen på grund av osäkra aborter.

Förödande reformer

SD kämpar för skrotade hemmafru-reformer. Sambeskattning, som var förödande för gifta kvinnor som tjänade mindre än sina män. SD:s “frihetsreform” gjorde förr att kvinnor fick be maken om hushållspengar. Vårdnadsbidraget, som användes nästan enbart av kvinnor och höll dem vid spisen.

SD vill helst bilda block med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det är lätt att förstå varför. Ebba Busch Thor har lyckats ta stor plats i valspurten, och hon kränger en förlegad kvinnoroll.
I en eventuell högerregering kräver KD posten som jämställdhetsminister, avslöjade Aftonbladet. Ingen behöver undra varför “allianskamraten” Liberalerna protesterar. KD kämpar för att få bort pappamånaderna, med stöd av SD. Detta trots att vi vet att det är pappamånaderna som fått män att vara föräldralediga. Det KD beskriver som “tvång” gör skillnad för kvinnors ekonomi. För varje månad pappor tar ut av föräldraledighet ökar mammornas framtida inkomster. Det handlar om frihet – ekonomi hindrar mer än var tredje svensk kvinna från att separera.

Kampen får inte vara förgäves

Det KD och SD kallar "genusflum" i skolan är att luckra upp strukturer som vi ser är skadliga. Är det inte dags att göra något åt att män i betydligt högre grad än kvinnor begår självmord? Att män är mer ensamma än kvinnor, och oftare saknar en nära vän? Att män löper betydligt större risk att utsättas för våld – av andra män?
Gränsen i sanden är dragen. Det handlar om att inte åratal av jämställdhetskamp ska vara förgäves. Den har tagit oss hela vägen från rösträtten till samtyckeslagen. Om bara kvinnor röstade skulle inte Sverigedemokraterna vara tillnärmelsevis så stora. Det finns en orsak till det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.