Mejla

Pernilla Ericson

Bannon har rätt: feminismen avgör

Valet 2018: C och L hör ihop med de rödgröna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Steve Bannon, tidigare chefsstrateg för Donald Trump och chef för högerpopulistiska Breitbart.
Steve Bannon, tidigare chefsstrateg för Donald Trump och chef för högerpopulistiska Breitbart.

LEDARE

Det politiska spelet om riksdagens talmän har ställt grundläggande principer på sin spets. Den mest avgörande frågan återstår: vilka partier ska i slutändan bilda regering?

Det hela påminner om ett klassiskt inslag i det gamla barnprogrammet “Fem myror är fler än fyra elefanter”, där en uppeldad Brasse Brännström pekar och gissar på vilka figurer som hör ihop. I det här läget är det enkelt att viska svaret till Brasse. En länk binder samman det rödgröna blocket med Centerpartiet och Liberalerna: feminismen.

Steve Bannons stora skräck – en rättviserörelse

När Steve Bannon, tidigare chefsstrateg för Donald Trump, intervjuades i Dagens Nyheter var han skrämd av Metoo-rörelsens framfart. Mer specifikt Time’s Up, den rättviserörelse som kämpar för mer jämställda arbetsplatser.

– Jag är väldigt orolig för den. Time’s Up kan liknas vid franska revolutionen, en radikal omstrukturering av samhället med patriarkatets upphörande som mål. Patriarkatet har styrt i 5 000 år.

Steve Bannon sa även:

– Jag ser en kommande kollision med den populistiska nationalismen som vill bevara samhällets traditionella struktur.

Den kollisionen är här. Bannon och hans gelikar är livrädda för tanken att gamla strukturer måste brytas för att få ett samhälle där alla behandlas lika. I Sverige beskriver sig varannan väljare som feminist, enligt en Sifo-undersökning. När Radio Sweden ställde frågan “Är ert parti feministiskt?” svarade alla partier utom Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna ja.

Fullt krig inom alliansen om ministerpost

Skillnaderna inom alliansen ställdes på sin spets när Aftonbladet avslöjade att Kristdemokraterna kräver posten som jämställdhetsminister om det bildas en ny alliansregering.

– Att Ebba Busch Thor skulle få den ministerposten är uteslutet. Det är 2018, inte 1918, sa en källa med insyn inom Liberalerna.

Uttalandet väckte fullt krig inom alliansen. Ingen behöver undra varför. Regeringen, Vänsterpartiet och Liberalerna röstade fram en tredje pappamånad, en viktig reform som även lyft kvinnors löner – men Kristdemokraterna vill slopa de öronmärkta månaderna helt. Kristdemokraterna är för vårdnadsbidraget, som skapade hemmafruar och försämrade integrationen – Liberalerna är starkt emot.

För att kunna bilda regering måste alliansen, som är det mindre blocket, i slutändan luta sig mot Sverigedemokraterna. Ett antifeministiskt parti, som röstat emot varenda reform för hbtq-gruppens rättigheter och som vurmar för politik som föser tillbaka kvinnor till spisen. De sitter med trumf på hand, så länge som dagens blockpolitik består.

2014 gick Liberalerna – dåvarande Folkpartiet – till val på “feminism utan socialism”. Med alliansen kan Liberalerna istället få anti-socialism utan feminism. För Centerpartiet och Liberalerna vore det sjumilakliv från deras väljares värderingar.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sprickan i Alliansen växer – kommer inte överens om SD

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Valet 2018

Valet i Sverige

Politik

Steve Bannon

Centerpartiet

Liberalerna