ÅSIKT

Ansvaret är samhällets

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: olja och kärnkraft  Oljekatastrofen i Usa har likheter med Tjernobyl. Olyckorna mörkades av företagen och det yttersta ansvaret blir samhällets.
LEDARE

Operation Top Kill har misslyckats. Oljan pumpar fortfarande okontrollerat ut i Mexikanska golfen. Nu ställer det ansvariga bolaget BP sitt hopp till en undervattensrobot som ska gå ner på 1,5 kilometerns djup.

– Men vi kan inte garantera att den här operationen kommer att fungera bättre, sa BP:s ansvarige Doug Suttles i helgen.

– Den enda verkliga lösningen är att borra en avlastningskälla, men en sådan kan inte ­vara klar förrän i augusti.

Ansvarige bröt ihop

Doug Suttles står framför ­tv-bolagens mikrofoner och ser uppgiven ut, men det är ingenting mot de känslor han väcker hos invånarna i Louisiana. BP har förlorat all kontroll och stämningen bland befolkningen sammanfattades av demokraten Charlie Melancon när han bröt ihop i den amerikanska kongressen:

– Vår kultur är hotad. Vår kustekonomi är hotad och allt jag kan och älskar riskeras ...

Charlie Melancon kunde inte avsluta sitt inlägg. Han fick ledas ut av tröstande kolleger.

Mörkade misslyckandet

Oljekatastrofen i golfen är den största i USA:s historia. BP har visat att ett enskilt bolag inte klarar olyckor av sådana här dimensioner och med sådana här konsekvenser.

BP har haft ekonomin för ögonen, man har inte redogjort för utsläppets verkliga storlek, man har sprutat kemiskt dispergeringsmedel över oljan så att den inte syns men sprids i ekosystemet. Och så i veckan operation Oil Kill, in i det sista försökte BP mörka sitt misslyckande för att inte värdet på BP-aktien skulle falla ytterligare.

Nått halveringstiden

När bolaget sviker ökar presen på president Barack Obama. I fredags åkte han ner till kustbevakningsstationen på Grand Isle söder om New Orleans för att visa att det är han som tar ansvar.

Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson är gamla nog att se likheterna med Tjernobylkatastrofen. Först om sex år har vi nått halveringstiden för det cesium som spreds över Gävle­trakten 1986.

När energiförsörjningen kollapsar är alla bolag för små, då spelar det ingen roll om en reaktorägare enligt ­avtal ska betala tre miljarder ­eller tolv. Eller om BP hittills har betalat 100 miljoner dollar. Det är alltid samhället som får ta det yttersta ansvaret.

EF