Ett krig som måste sluta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Sverige skulle ­kunna bidra, i den fredliga processen”

rätt fokus Om den svenska truppen lämnar Afghanistan kan vi fokusera på sådant som Sverige alltid varit bra på: politiskt stöd och bistånd.
rätt fokus Om den svenska truppen lämnar Afghanistan kan vi fokusera på sådant som Sverige alltid varit bra på: politiskt stöd och bistånd.

Det tog inte många timmar förrän debatten var i gång.

Beskedet om att 22-årige Kenneth Wallin stupat kom klockan 20.13 på lördagskvällen. Sverige hade förlorat sin sjätte soldat i kriget i Afghanistan. En tragedi för alla inblandade.

Ta ansvar

I sorgen över en död soldat är det naturligt att fråga sig varför. Inte för att ifrågasätta hans intentioner, utan mer för att förhindra att fler unga liv går till spillo. En sådan debatt måste varje krigförande land ständigt föra, det är en skyldighet mot de ungdomar som skickas ut i krig. Men också att ta ansvar för det krigsdrabbade landet.

Sverige har ett ansvar även för vad som händer i Afghanistan.

Sex svenskar har dödats, risken för fler offer ökar hela tiden. Den svenska truppen har beskjutits ett 30-tal gånger sedan i maj. Under samma period har den attackerats av ett 15-tal sprängladdningar som den som dödade Kenneth Wallin.

Enligt FN dödades 2 412 civila afghaner under förra året. Hittills i år har de civila dödsoffren ökat med 31 procent jämfört med samma period i fjol.

Debatten måste handla om hur Sverige på bästa sätt bidrar till en fredlig utveckling i Afghanistan. Den 4 november kommer regeringen att presentera sin proposition om Sveriges fortsatta deltagande i Afghanistan. Låt oss därför ta debatten nu, det har varit tyst alldeles för länge.

En öppen diskussion borde kunna förena riksdagen i en samlad strategi om tillbakadragande av trupperna. Efter Kabulkonferensen står det klart att även USA och EU planerar sina reträtter. Den svenska debatten kommer att handla om datum och ju förr den svenska truppen dras tillbaka, desto snarare kan vi fokusera på politiskt stöd och bistånd, sådant som Sverige alltid varit bra på.

På gränsen till osmakligt

Men lämna Sverigedemokraterna utanför den här debatten. Det är anmärkningsvärt, på gränsen till osmakligt, att debattörer nu buntar ihop fredsrörelsen och Vänsterpartiet med opålitliga Jimmie Åkessons bisarra politik.

Inrikespolitisk pajkastning hör inte hemma i den säkerhetspolitiska debatten.

Kriget pågår i Afghanistan, så låt oss i stället ta diskussionen om Afghanistan. Professor Ulf Bjereld resonerar på sin blogg om FN:s framtida roll som den minst dåliga för Afghanistan. Men om FN tar ansvar för säkerhetsstyrkorna förutsätter det ett massivt stöd för den politiska processen i landet och i hela regionen. Där skulle Sverige kunna bidra, i den fredliga processen.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.