Ledare

Förtroendet för politiken skadas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

20 FEBRUARI 2010. Moderatfusket

Stockholmsmoderaternas ordförande, Sten Nordin, är ledsen, arg och besviken. I den ordningen.

Det är inte så konstigt. Den senaste veckan har inte bara avslöjat att det i de moderata leden finns politiska kandidater som är beredda att tänja på reglerna för att bättra på sina möjligheter i konkurrensen med partikamrater.

Mycket tyder dessutom på att det Moderaterna närstående studieförbundet Medborgarskolan fungerat som ett verktyg i konflikterna. Liksom andra studieförbund har Medborgarskolan ett omfattande samhällsstöd för att bedriva folkbildning. I Stockholmsförorten Rinkeby, som spelar en nyckelroll i turerna om den moderata medlemsomröstningen, har verksamheten expanderat explosionsartat och just nu pågår en utredning om fusk.

Medborgarskolan

Flera av de personer som figurerar i bråket om listorna har anknytning till Medborgarskolan.

Ändå är det kanske inte de konkreta uppgifterna om fusk som framför allt skapar Sten Nordins vrede och missräkning. Veckan som gått har nämligen också sagt något om stämningen i den avdelning – det förbund – han leder.

Tidningarna har varit fulla av ömsesidiga anklagelser och hårda angrepp. Till och med partiordföranden själv, statsminister Fredrik Reinfeldt, analyserade fusket som ett utslag av interna strider kring nomineringar. Reinfeldt borde ju veta. Han har ända sedan tiden i ungdomsförbundet gått ett antal hårda personstrider.

Inte sympatisk

För den som står utanför Moderaterna blir dock den bild som träder fram allt annat än sympatisk. Ett parti där den egna karriären går före partisammanhållningen, där baktaleri är ett accepterat politiskt verktyg och där interna motsättningar får styra verksamheten.

Det är inte snyggt. Naturligtvis är Sten Nordin ledsen.

Ändå är inte Nordins dystra sinne den allvarligaste konsekvensen av den historia som nu rullas upp. Resultatet kan bli att hela partiväsendet, ja hela det politiska systemet, förknippas med mygel och fusk. Moderaterna är trots allt inte ensamma om att avslöjas med interna problem.

Inte rätt lösning

Den senaste veckan är det många som föreslagit en förstärkning av personvalet som lösning. På det sättet skulle partierna rundas och väljarna få en möjlighet att direkt påverka vilka politiker som får förtroendet att företräda dem.

Det är ett märkligt resonemang.

Väljarnas förtroende kan knappast förbättras om personlig karriärlystnad och fiffiga finansieringsmetoder – precis det som utmärkt stockholmsmoderaterna – ges än större plats i politiken.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!