Ledare

Fel dag att bryta FRA-uppgörelse

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Den socialdemokratiska omvändelsen framstår i bästa fall som en överreaktion på lördagens attentatsförsök”

Politiskt slagträ? Oppositionens syn på FRA-lagen borde ha stärkts efter terrorattacken i Stockholm. I stället har Morgan Johansson, S, vänt på resonemanget och menar att felet med lagen är att den hindrar Säpos arbete. Lapp­kastet kan i värsta fall ses som ett försök att använda rädslan som politiskt slagträ.
Politiskt slagträ? Oppositionens syn på FRA-lagen borde ha stärkts efter terrorattacken i Stockholm. I stället har Morgan Johansson, S, vänt på resonemanget och menar att felet med lagen är att den hindrar Säpos arbete. Lapp­kastet kan i värsta fall ses som ett försök att använda rädslan som politiskt slagträ.

Det är en händelse som ser ut som en tanke. Medan människor försöker förstå terrorattentatet i lördags eftermiddag debatterade riksdagen i går landets säkerhet. Vardagslunken i kammaren fick plötsligt en doft av aktualitet.

Kanske är det inte konstigt om strålkastarna väcker en lite febrig önskan om dådkraft. I alla fall tycks det ha varit vad som drabbat justitieutskottets socialdemokratiska ordförande Morgan Johansson. Ett sämre tillfälle att riva upp den rödgröna överenskommelsen om FRA-lagen är svår att tänka sig.

Vilka begränsningar som ska gälla Försvarets Radioanstalts spaning i svenska kablar är en av de känsligaste politiska frågorna under senare år. Den handlar om demokratisk kontroll över säkerhetstjänsten, om personlig integritet och om svenska myndigheters samarbete med utländska spionorganisationer.

Kanske handlar det också om säkerhetspolisens förmåga att avslöja hot mot rikets säkerhet, terrorism till exempel.

Löftet: Försvara integriteten

För den som följde debatten om FRA-lagen kan det dock inte råda någon tvekan. Oppositionens stridsrop ”Riv upp, gör om, gör rätt” innebar ett löfte att försvara rättssäkerhet och personlig integritet.

Den senaste veckans avslöjande om brister i integritetsskyddet på FRA, och i granskningen av verksamheten borde ha stärkt oppositionen i sin syn.

Ändå vänder Morgan Johansson på resonemanget. Felet med lagen är, menar han nu, att den lägger för stora hinder i vägen för Säpos arbete. Socialdemokraterna vill öppna FRA-shopen för säkerhetspolisen. Morgan Johansson försäkrar att det socialdemokratiska lappkastet inte beror på terrorattacken i lördags. Det kanske är sant.

S överreagerar

Självfallet går det att diskutera hur signalspaningen ska användas, och vilka befogenheter säkerhetspolisen behöver. Men en sådan diskussion förutsätter att den demokratiska kontrollen fungerar. Och ingen, inte ens säkerhetspolisen själv, påstår i dag att ökad signalspaning skulle ha stoppat Taimour Abdulwahab.

Morgan Johanssons utspel framstår i bästa fall som en överreaktion på lördagens attentatsförsök, och i värsta fall som ett försök att använda rädslan som ett politiskt slagträ. Det tycks den socialdemokratiska riksdagsgruppen ha insett, att döma av kommentarerna efter gårdagskvällens möte.

Frågan om säkerhetspolisens möjligheter att beställa spaning hos FRA kan vänta. Just i dag borde politiker och myndigheter koncentrera sig på att ta reda på vad som egentligen ligger bakom lördagens attentat.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!