Mejla

Helle Klein

Carl Bildt och hans EU-kollegor har chans att påverka Israel nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Den mest inflytelserika pro-israeliska lobbyorganisationen i USA, Aipac, håller just nu sin årliga konferens. Över 7 500 deltagare har anmält sig, däribland Hillary Clinton och Tony Blair. I kväll talar Israels Benjamin Netanyahu på den stora banketten.

Det har gnisslat rejält den senaste tiden mellan USA och Israel. När vicepresident Joe

Biden nyligen besökte Israel och just hade bedyrat USA:s fortsatta vänskap med landet gav den israeliska regeringen ännu ett klartecken för de planerade 1 600 nya bostäderna i Östra Jerusalem.

Biden och hela Obama-administrationen blev ursinniga. Utrikesminister Hillary Clinton protesterade direkt till Netanyahu, som påstod sig inte känna till sin inrikesministers beslut att offentliggöra beskedet.

Som om det allvarliga är att offentliggörandet kom just som USA:s vicepresident gästade landet. Byggandet av bostäder på ockuperad mark är illegalt när det än sker.

Med tanke på att USA:s stöd till Israel lär uppgå till cirka 3 miljarder dollar (!) per år kan man ju förstå att den israeliska regeringens obstruktioner retar amerikanerna.

Intressant är också att det börjar växa fram en mer kritisk judisk opinion också i USA. J Street heter en ny aktör som kallar sig både ”pro-Israel och pro-fredsamerikaner”. De har uttryckt sitt stöd för president Obamas hållning gentemot Israel. Det är hoppfullt.

I fredags fördömde FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon de israeliska byggplanerna i Östra Jerusalem i samband med ett möte med den så kallade kvartetten (FN, USA, EU och Ryssland). Kvartetten uppmanade Israel att inleda fredsförhandlingar med palestinierna.

”Förhandlingarna bör leda till en överenskommelse mellan parterna inom 24 månader som sätter punkt för ockupationen som inleddes 1967 och resultera i en självständig demokratisk och hållbar palestinsk stat som lever i fred sida vid sida med Israel och dess grannar”, uttalade kvartetten vidare.

När FN:s generalförsamling på nytt i slutet av februari behandlade Goldstonerapporten angående krigsbrott under Israels attack mot Gaza röstade majoriteten av EU-länderna för, däribland Sverige och England. Tidigare har de lagt ned sina röster.

Den 10 mars röstade Europaparlamentet för ett stöd till Goldstonerapporten med uppmaning till medlemsländerna att utkräva straffansvar.

Ännu har USA förstås inte visat någon vilja att ta Gold-stonerapporten på allvar. Men uppenbarligen har EU börjat forma ett stöd för folkrätt och internationell humanitär rätt. Det bådar gott.

Denna vecka träffas Israel och EU för att diskutera det associationsavtal som frystes i samband med Gazakriget. Så länge som Israels regering flagrant bryter mot internationell rätt och mot de mänskliga rättigheterna finns det ingen som helst anledning för EU att uppgradera något avtal.

I dag sammanträder EU:s utrikesministrar. Mellanöstern är en särskild punkt på dagordningen för lunchsamtalet. Utrikesminister Carl Bildt bör där markera att Israel måste stoppa alla bosättningsbyggen liksom murbygget på palestinsk mark samt häva isoleringen av Gaza om EU alls ska diskutera att tina upp handelsavtalet med Israel.

Nu finns chans att påverka utvecklingen i Mellanöstern. Måtte Bildt och hans kollegor ta den.

Av: 

Helle Klein

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Helle Klein