Mejla

Anders Lindberg

Rysk nationalism inte att leka med

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I svåra tider samlas man kring det traditionellt ryska mot en yttre fiende

70 greps När 15 aktivister samlades för att demonstrera för homosexuellas rättigheter i S:t Petersburg i lördags utbröt tumult och 70 personer greps.
Foto: DMITRY LOVETSKY/AP
70 greps När 15 aktivister samlades för att demonstrera för homosexuellas rättigheter i S:t Petersburg i lördags utbröt tumult och 70 personer greps.

Det minsta man kan säga om de 15 aktivister för homosexuellas rättigheter, som i lördags samlades i S:t Petersburg, är att de var modiga.

Motdemonstranterna, många klädda som kosacker och ortodoxa präster, satte effektivt stopp för yttrandefriheten. Nästan 70 personer greps av polis under sammandrabbningen.

Putin utnyttjar nationalismen

I söndags stormade nationalister en grönsaksmarknad i södra Moskva där många migranter arbetar. Attacken var en form av protest mot mordet på en 25-årig etnisk rysk, Yegor Shcherbakov. Den misstänkte mördaren har gripits, en man från Azerbajdzjan. 

Angriparna ropade slagord som

”vit makt” och ”Ryssland åt ryssarna”. Omkring 380 personer greps av polisen.

I måndags fortsatte protesterna och polisen har hittills gripit över 1 600 migranter i ett uppenbart försök att gå nationalisterna till mötes.

Farten i den ryska ekonomin har minskat betydligt under senare år. Det sjunkande oljepriset slår mot tillväxten och mot regeringens möjligheter att leva upp till människors förväntningar. Samtidigt är korruptionen mycket utbredd och medelklassen allt mer uppgiven.

Den ryska nationalismen har alltid funnits som en underström i samhället men Vladimir Putin har utnyttjat den för att stärka sin ställning. Det har öppnat för en hetsjakt på bland andra homosexuella och migrantarbetare.

Enas mot en yttre fiende

I somras blev det känt att nynazistiska grupperingar försökte locka homosexuella män via dejtingsidor för att sedan förnedra dem sexuellt, filma övergreppen och lägga ut på nätet. Enligt uppgift ska flera av de utsatta sedan ha tagit sina liv. Intresset från polisens sida har varit måttligt.

Ryssland har även antagit lagstiftning direkt riktad mot homosexuella, som det nya förbudet mot ”propaganda för icke-traditonella sexuella relationer”.

Det stora problemet är att denna politik är populär i Ryssland. I svåra tider samlas man kring det traditionellt ryska mot en yttre fiende.

Blir allt mer totalitärt

Steg för steg blir det ryska samhället allt mindre demokratiskt och mer auktoritärt. Grundläggande mänskliga rättigheter respekteras inte.

Problemet är inte bara Vladimir Putin, även om han en dag kommer att avgå är det ett helt annat Ryssland vi ser än bara för några år sedan.

För Sverige spelar detta stor roll.

Ryssland är enormt stort och börjar dess­utom visa ett allt större intresse för att påverka sina grannländer.

Rysk nationalism måste tas på allvar.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN