Mejla

Anders Lindberg

Låt inte våld och hot förstöra valrörelsen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: HAMPUS ANDERSSON/TT
Demonstrerar igen Under söndagen blir det en ny demonstration i Kärrtorp. Fler än 10 000 personer hade i går anmält sig på Facebook. Bland andra så kommer Stefan Löfven (S), Jonas Sjöstedt (V) och Åsa Romson (MP).

Göran Perssons röst brast flera gånger när han morgonen 11 september 2003 meddelande ett Sverige i chock att Anna Lindh mördats.

Det är naturligt att känna vrede, sa han, men det är inte svaret.

”Det som just nu behövs är samling, det demokratiska samhället kan aldrig försvaras på något annat sätt.”

Det är nu tio år sedan.

I går häktades tre nazister för attacken på den fredliga demonstrationen i Kärrtorp i söndags. Sammanlagt 26 personer är fortfarande misstänkta för våldsamt upplopp.

■ ■ ■

Med tanke på vilka vapen som användes, knivar, stegar, knogjärn, påkar, är det nog bara ren tur att ingen dödades. Särskilt som polisen på grund av slarv missbedömt läget och bara hade sex personer på plats.

Sverige som vi känner det, vårt öppna samhälle, är under attack.

I går kastade någon in en sprängladdning i brevinkastet hos en Sverigedemokratisk politiker i Skåne. Politikern var en av dem som uppmärksammades i Expressens granskning av bland annat hatsajten Avpixlat. Han har anonymt skrivit om att ”beväpna ­etniska svenskar” på nätet. Både hans fru och barn var hemma vid attacken.

■ ■ ■

Det hände bara några ­dagar efter att två chefer vid Arbetsförmedlingen, också i Skåne, fått ammoniak inkastat i sina hem. En vänster­grupp har tagit på sig det dådet.

Enligt Säkerhetspolisen, som i måndags höll ett seminarium om politisk extremism, finns ett mönster i det politiska våldet. Mellan valen använder ofta personer ur de höger- och vänsterextrema miljöerna våld och hot mot varandra. Men under valåret används samma metoder mot etablerade politiker, partier och andra.

Det riktigt farliga är att våld föder våld. Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säkerhetspolisens författningsskydd, varnade på seminariet för att angrepp, som det i Kärrtorp, kan utlösa långa kedjor av attacker och hämndattacker mellan olika grupper. Resultatet kan bli en form av politiska gängkrig.

Både Säkerhetspolisen och forskare som Heléne Lööw, expert på svensk nazism vid Uppsala universitet, varnar för att våldet från nazistiska grupper nu ökar.

Mycket tyder på att vi står vid ett vägskäl inför ”supervalåret” 2014. Om vi låter upptrappningen fortsätta kan nästa års valrörelse bli en ren mardröm.

Många i det borgerliga Sverige driver en form av kålsuparteori där nazister och antifascister egentligen ses som samma sak. Det blev tydligt i kommentarerna efter söndagens nazistattack. Det är en analys som i princip likställer nazistiska brottslingar men de vanliga barnfamiljer i Kärrtorp som var deras tilltänkta offer, vilket blir ­moraliskt ohållbart.

■ ■ ■

Samtidigt är det viktigt att vi drar en gräns mot våld som politisk metod och praktik. Demokratin har rätt att försvara sig, men nazisternas våld ska mötas med lag, inte med knutna nävar. Annars blir det lätt som Mahatma Gandhi varnade för: ”Öga för öga, tills hela världen är blind”.

Att ta avstånd från politiskt våld handlar inte om att göra ingenting. Det är att försvara vårt öppna samhälle, och öppna samtal, på riktigt.

”Vi måste visa beslutsamhet, och sluta upp kring de värderingar vi vill ska prägla Sverige” som Göran Persson uttryckte det.

■ ■ ■

På söndag blir det en ny demonstration mot nazism i Kärrtorp. I går hade över 10 000 personer anmält sig på Facebook. Bland andra Stefan Löfven (S), Jonas Sjöstedt (V), Åsa Romson (MP) och Erik Ullenhag (FP) kommer att delta.

Det som behövs nu är bredast möjliga uppslutning i kampen mot nazism och rasism. En öppen rörelse som kan samla människor från både vänster och ­höger.

Det är hela samhällets ansvar att försvara demokratin.

Inga nazister på våra gator.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM