ÅSIKT

FP måste bli självkritiska

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: JONAS BILBERG
feminismen är inte regeringens Folkpartiet har under sina landsdagar i Västerås stärkt sig som Alliansens mest feministiska parti, men under Alliansens tid i regeringen har lönegapet ökat och männen är de stora vinnarna. På bilderna: Birgitta Ohlsson (FP), EU-minister, och Maria Arnholm (FP), Jämställdhets- och biträdande utbildningsminister.

18 NOVEMBER 2013. Folkpartiet

Klyddarpartiet kallade han dem i somras, Sydsvenskans politiske krönikör Per T Ohlsson.

Att klydda, det är skånska och betyder ungefär att krångla ­eller att vara klåfingrig. Och klyddarpartiet, ja det är alltså Folkpartiet.

FP har klyddat så fort de har fått chansen, hävdar den milt ­höger­vridne Ohlsson. I alkoholpolitiken, i arbetsrätten och i bostadspolitiken. Dessutom kom liberalerna på löntagarfonderna!

I helgen har FP, om man frågar svensk höger, klyddat igen.

På partiets landsdagar i Västerås har man beslutat om att vara för en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen och man har tagit ställning för samtycke i våldtäktslagstiftningen.

Orimligt att erkänna fel

Partiet stärker sig som Alliansens mest feministiska parti (vilken bedrift ...) men vad är det egentligen värt?

Utan att behöva dela Ohlssons syn på las så fångar han verkligen FP i sin text:

”Partiet har genom alla år präglats av Bror Duktig-mentalitet; att folkhumorn döpte en tidigare partiledare till Vet ­Bästerberg hade så att säga sin grund i verkligheten.”

Så är det. Och för ett parti som vet bäst så är det förstås orimligt att erkänna fel. Men om FP:s feministiska upptrappning är på riktigt så behövs självkritik.

Inkomstgapet större

Att liberalerna inte gillar KD:s vårdnadsbidrag vet vi, men vad har de att säga om tja, i princip hela allianspolitiken?

Under åren med FP, C, KD och M i regering har männen kört ifrån kvinnorna så att det skriker om det. Räknat i kronor så har det könade inkomstgapet ökat från knappt 45 000 kronor för sju år sedan till 63 000 kronor i dag.

Varje månad har snittmannen 5 000 mer att röra sig med jämfört med en kvinna. Förklaringen är jobbskatteavdraget.

Den som tjänar mycket får mer kvar i plånboken, lågavlönade får mindre. Och kvinnor jobbar ju, som vi vet, oftare i låglöneyrken och som deltidare.

I regeringens höstbudget är det också män som är de stora vinnarna. Nytt jobbskatte­avdrag och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt som enligt finansdepartementets egna analyser till 61 procent går till män.

Kvinnor drabbas hårdast

Försämringarna av socialförsäkringarna har dessutom drabbat kvinnor allra hårdast. 7 av 10 av de cirka 40 600 som utförsäkrades 2010 var kvinnor. När folkpartister pratar om att det ska löna sig att arbeta har det betytt att redan utsatta kvinnor drivits till socialkontoren.

I dag lever nästan en tredjedel av landets ensamstående mammor i fattigdom.

Så ser Folkpartiets feminism ut i praktiken.

Snacka om att klydda.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM