Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Hot mot politiker skadar demokratin

SD-medlem i Uddevalla blev hotad och fick sin bil skadad av sprängladdning. Detta måste få ett slut.

Hot mot SD Enligt Säkerhetspolisen är det hot mot SD inte ovanliga.

Natten till i dag fick en medlem i Sverigedemokraterna i Uddevalla sin bil skadad av en sprängladdning. Han utsattes även för hot och skadegörelse.

– Vi har åsikts- och yttrandefrihet i det här landet. I förlängningen är det ett hot mot demokratin. Vi ser mycket allvarligt på detta, säger Mats Glansberg, poliskommissarie på Uddevallapolisen.

SD ofta hotade

Enligt Säkerhetspolisen har företrädare för Sverigedemokraterna varit måltavla för extrema vänstergrupper ända sedan 90-talet. Partiets förtroendevalda utsätts också för hot och våld i högre utsträckning än övriga partier.

Precis som Mats Glansberg säger är det som hänt i Uddevalla ett hot mot demokratin. Yttrandefrihet och föreningsfrihet måste gälla alla, inte bara de vars åsikter man delar.

"Tillhör vanligheten"

I förra veckan överfölls S-politikern Liza Jonsson i Nordmaling i sitt hem och misshandlades så att hon hamnade på sjukhus. Bakgrunden är troligen en politisk konflikt om nedläggning av byskolor.

Kommunalrådet i Nordmaling Ulla-Maj Andersson (S) var mycket rättfram när hon kommenterade frågan i Sveriges radio.

– Att du får hot på mejl eller hem i brevlådan eller så har väl tillhört vanligheten.

Men att hoten övergår i våld har varit ovanligt, hittills.

Snart supervalår

Nästa år är det "supervalår" med allt vad det innebär av valstugor, TV-debatter och dörrknackning av glada politiker. Det är demokratins höjdpunkt, vid valurnan är allas röster lika mycket värda.

Det är stort, större än vi kanske tror. Människor har dött, och dör runt om i världen, för att få just den rätten. Vårt demokratiska statsskick är värt att försvara.

När politiskt aktiva utsätts för hot och våld har en tydlig gräns passerats.

Våld föder våld

Risken är uppenbar att våld föder våld, att hot och hat på nätet även övergår i praktisk handling. Om extrema grupper upplever att myndigheterna inte reagerar, att ingen grips och ingen döms är risken uppenbar att detta fortsätter och även eskalerar.

Är det en sådan valrörelse vi vill ha?

Följ ämnen i artikeln