Mejla

Karin Pettersson

Vänsterpartiet gör valet lätt för Löfven

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vänsterpartiet presenterade sin valplattform i veckan. Det handlade om kända frågor som krav på stopp för vinstuttag i välfärden, kraftigt ökade satsningar på bostäder och infrastruktur och slopande av överskottsmålet

i statens finanser.

Inget nytt, alltså. Men ändå blev en sak tydlig vid presentationen: Jonas Sjöstedt har valt en strategi som gör livet lätt att leva för Stefan Löfven.

Socialdemokraterna pekade i vintras ut Miljöpartiet som möjlig och önskvärd regeringspartner. Därmed klarade Stefan Löfven det Mona Sahlin inte förmådde: Att formulera ett regerings­alternativ som kan locka väljare över blockgränsen utan att bli skrämda av Vänsterpartiet.

Mona Sahlins dilemma var att Lars Ohly gjorde tvärtom: Insisterade på ­löften om gemensam rödgrön regering och Vänsterpartiet skulle jämställas med Miljöpartiet. När Sahlin tvingades backa på den punkten försvagades både hennes ledarskap och möjlighet att ­vinna valet.

Nu gör Jonas Sjöstedt precis tvärtom.

Vänsterpartiet går i dag till val på profilfrågan stopp för vinster i välfärden. Får de inte igenom den, vill man inte sitta i en S-ledd regering, säger V.

Därmed blir det en valrörelse i den bästa av världar för såväl Stefan Löfven som Jonas Sjöstedt.

Socialdemokraterna slipper försvara Vänsterpartiets politik eller kletas ner av dess historia. Och Vänsterpartiet kan fånga upp vänsterväljare som tycker att S ligger för mycket i mitten.

Vad som händer efter valet, om ­Vänsterpartiet vill sitta i en S-ledd ­regering eller inte?

Det är en helt ­annan historia.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN