Mejla

Jonna Sima

Löfven startar grön valrörelse

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Stefan Löfven höll sommartal i Norrtälje på söndagen.
Statsminister Stefan Löfven höll sommartal i Norrtälje på söndagen.

LEDARE

Extremvädret har präglat såväl den svenska sommaren som inledningen på valrörelsen. Men när statsminister Stefan Löfven höll sitt traditionsenliga sommartal – den här gången i vackra Socitetsparken i Norrtälje i stället för Vasaparken i Stockholm – vräkte regnet ned för en gångs skull i går.
– Som vi har längtat, sade Norrtäljes kommunalråd Ulrika Falk (S), och tillade "men kanske inte just i dag".
Fast nog kändes det som att den överraskande månghövdade publiken var ovanligt vänligt inställd till hällregnet. Kanske det till och med jublades under paraplyerna? Eller så var det åt Lars Winnerbäck, som liksom i Almedalen värmde upp scenen åt statsministern.
Hettan och torkan har berört oss alla i sommar. Vi har fått en rätt skrämmande inblick i vad en höjd medeltemperatur på jordklotet kan innebära i praktiken.
Ämnet har uppenbart berört även Stefan Löfven.

Inledde med skogsbränderna

Han har knappast varit förknippad med miljö- och klimatfrågor, den biten har han överlåtit åt regeringskollegorna i Miljöpartiet. Det är synd och har varit feltänkt, men i den här valrörelsen har Socialdemokraterna äntligen lyft upp frågorna på agendan.

Det mesta i sommartalet hade vi hört förr: Vikten av skola, vård och omsorg – och en storsatsning på bättre arbetsvillkor i välfärden. Huvudbudskapet: Sverige ska hålla ihop.

Det nya i talet var det gröna.
Stefan Löfven inledde med att prata om skogsbränderna, och passade på att ge en känga åt Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som varit osynlig när elden härjat som värst i de svenska skogarna.

Partiledardebatter är inte Löfvens starkaste gren, men att hålla tal är han numer bekväm med. Han citerar Nelson Mandela, Roald Dahl, undersköterskan Jessika – och Anna Lindh. Redan som SSU-ordförande på 1980-talet sa hon, berättar Löfven, att miljöfrågorna kanske är det tydligaste exemplet på hur politiska beslut är livsavgörande för att rädda vår framtid.

Klockan klämtar fem i tolv

Stefan Löfven förklarade också för publiken att han nu sliter för att, precis som Aftonbladets ledarsida har uppmanat till, förverkliga Göran Perssons idé om "det gröna folkhemmet".
Socialdemokraternas berättelse om ett samhälle som håller ihop gäller ju även för klimatomställningen. Har man en gång lyckats bygga världens mest jämlika land kan man skapa den första fossilfria välfärdsstaten också.

Jordens medeltemperatur har redan ökat en grad, klockan klämtar fem i tolv. Men Stefan Löfven har ändå visat att det gröna är det nya svarta.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

S behöver vårda sin historia – och miljön

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Klimatförändringar

Klimat & miljö

Skogsbränder

Anna Lindh

Lars Winnerbäck

Nelson Mandela