Kompetensen gör comeback

Av: Daniel Swedin

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tajmingen hade förstås kunnat vara bättre. I en vecka har Socialdemokraterna gått och dragit på hur det nya laget kring Stefan Löfven ska se ut. Siktet har varit inställt på att komma med besked i dag och dominera medierna. En bebis kom emellan.

Respekt är vad Socialdemokraterna har tappat under de senaste åren. Precis som Aftonbladets ledarsida har skrivit vid många tillfällen är det grunden till partiets kris. Stefan Löfvens projekt måste handla om att återupprätta respekten för svensk socialdemokrati. Och han verkar ha bestämt sig för att göra precis detta, det visar åtminstone det "lag för fler jobb" han presenterade i dag.

Magdalena Andersson, nu överdirektör på Skatteverket, blir partiets nya ekonomisk-politiska talesperson. Hon har tidigare varit statssekreterare på finansdepartementet, jobbat nära Pär Nuder och Mona Sahlin och har läst på Harvard. Hon kan mer om statens budget än vad Anders Borg någonsin kommer att lära sig.

Eftersom Magdalena Andersson inte sitter i riksdagen blir Fredrik Olovsson ny vice ordförande i finansutskottet och får träda in som ekonomisk-politisk talesperson i riksdagen.

Mikael Damberg lämnar rollen som utbildningspolitisk talesperson till förre skolministern Ibrahim Baylan. I stället får Damberg bli gruppledare i riksdagen och den som får ta partiledardebatterna mot Fredrik Reinfeldt i riksdagen.

Jennie Nilsson, ny näringspolitisk talesperson kommer i praktiken få komplettera den näringspolitiske tungviktaren Stefan Löfven. Socialdemokraterna har nämligen varken ordförande- eller vice ordförandeposten i näringsutskottet.

En del nya ansikten och en del gamla bekanta från både Persson-regeringar och Sahlin-år, alltså. Men först och främst utstrålar gänget Löfven samlat kring sig både regeringsduglighet och kompetens. Däremot så kvarstår den oro som finns över att Stefan Löfven inte lyfter fram miljöfrågorna.

Nu behövs politiskt fokus. Sverige behöver en ny socialdemokrati.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.