Mejla

Anders Lindberg

Underskatta inte Fredrik Reinfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

fortsätter att förnya Om Socialdemokraterna står still samtidigt som Moderaterna fortsätter sin förnyelse är risken stor att de blir omkörda.
Foto: Peter Wixström
fortsätter att förnya Om Socialdemokraterna står still samtidigt som Moderaterna fortsätter sin förnyelse är risken stor att de blir omkörda.

LEDARE

7 JULI 2012. Socialdemokraterna

Vid årsskiftet befann sig Socialdemokraterna i något som bäst kan beskrivas som kollektiv depression. Ett halvår senare är det bara glada miner när Stefan Löfven bjuder in till mingel i en av Visbys många ruiner.

I dag håller han sitt jungfrutal i Almedalen.

I veckan har Moderaterna gjort tre ­saker. Det första är att de börjat använda en ny slogan: ”Sverige behöver ett ­modernt arbetarparti.” Precis som när Moderaterna före valet 2006 lanserade sig som det ”nya” arbetarpartiet har omsvängningen främst mötts av hånflin.

Jobbpakt för unga

Men skrattar bäst som skrattar sist. Att låta striden mot Socialdemokraterna stå kring vem som är mest modern och framtidsinriktad är ingen dålig strategi.

Det andra är att Fredrik Reinfeldt ­lanserade en jobbpakt för unga, där ­arbetsmarknadens parter är tänkta att spela en stor roll. Det är en bra idé som lika väl skulle kunna komma från Socialdemokraterna.

Det tredje är att Anders Borg öppnat för en mer expansiv ekonomisk politik. Dessutom under den gamla S-parollen ”investera Sverige ur krisen”.

Smart drag av Moderaterna

Inför valet 2006 kallade sig Moderaterna det ”nya” arbetarpartiet. De utmanade Socialdemokraterna på en svag punkt, nämligen massarbetslösheten. Det var smart. Socialdemokraterna under­skattade sin motståndare och tappade bort jobbfrågan.

Nu har Stefan Löfven plockat upp den igen. Med sedan 2006 har Moderaterna fortsatt sin förnyelse. De tre utspel ­Moderaterna gjort i Almedalen tyder på att de tänker fortsätta på samma väg.

Läget är annorlunda i dag än 2006 eller 2010. Nu är det Reinfeldt som måste ta ansvar för arbetslösheten. Det gör hans jobb svårare. Samtidigt är det värt att komma ihåg att inget annat svenskt parti har ­samma förmåga som Moderaterna att få genomslag för sin strategi både i sitt eget parti och i samhällsdebatten.

Problemet: Att det går bra

Socialdemokraternas problem är, ­paradoxalt nog, att det går bra. Höga opinionssiffror gör att politiker riskmini­merar och undviker att agera av rädsla att göra fel. Mona Sahlins höga opinionssiffror hämmade Socialdemokraternas förnyelse. Nu riskerar Stefan Löfven att hamna i samma situation.

Tony Blair hade tyvärr rätt när han sa att partier har två valmöjligheter: förnya sig eller dö. Om Socialdemokraterna står still samtidigt som Moderaterna fort­sätter sin förnyelse är risken stor att de blir omkörda.

Det farligaste Socialdemokraterna kan göra just nu är att ännu en gång underskatta Moderaterna.

För när det gäller svenska väljare är lätt fånget, lätt förgånget.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN