Mejla

Anders Lindberg

Reinfeldt har inget regeringsalternativ

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag har Moderaternas chefsstrateg Per Schlingmann och partisekreterare Kent Persson en artikel på SvD Brännpunkt Regeringsfrågan avgör valet 2014.

Det hade förmodligen blivit en bättre artikel ifall de själva haft ett regeringsalternativ.

Men som Aftonbladet/United Minds. kan avslöja idag tror över hälften av alla väljare att Kristdemokraterna åker ur riksdagen vid nästa val. Åker de ur får Reinfeldt övergå till att spela golf.

Kristdemokraternas lösning verkar vara att bråka med Moderaterna. Visserligen underhållande, men ger förmodligen inte så många väljare. Även Folkpartiet bråkar. De brukar beskrivas som regeringens fransmän, en kombination av politiskt storhetsvansinne och lite verkstad. Centerpartiet har förvunnit under radarn.

Men även om Kristdemokraterna lyckas bli invalda kan Reinfeldt få problem. Efter nästa val träder nämligen den nya regeringsformen i kraft.

Den innebär bland annat att det efter valet ska bli omröstning om statsministern. Det är en skillnad mot exempelvis 2010 när Reinfeldt kunde regera vidare även utan majoritet i riksdagen. Ändringarna i regeringsformen innebär att Sverigedemokraterna kommer tvingas rösta, eller aktivt lägga ner rösterna, om statsministerposten. Efter 2010 blev omröstningen om talmannen ett slags substitut. Då valde Sverigedemokraterna att rösta på moderaten Per Westerberg.

Från att ha varit en tillgång kan regeringsfrågan bli en kvarnsten runt halsen på Fredrik Reinfeldt. I god tid före valet behöver han ge flera besked. Kommer Reinfeldt försöka sitta kvar som statsminister även om de borgerliga partierna tillsammans blir mindre än de rödgröna?

Innan förra valet var Reinfeldts linje att det största blocket därför skulle få bilda regering. Men makt korrumperar och den är svår att släppa, så frågan är om han byter argumentation innan 2014.

Att inget av blocken har något samlat regeringsalternativ är en återgång till en mer normal situation i svensk politik.

Det vore bra för alla. Utom Reinfeldt.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN