Mejla

Eva Franchell

Tjata inte mer om pampvälde

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

HÅRT ARBETE - LÅG LÖN Undersköterskor har ett tufft jobb som kräver mycket, men ersättningen är liten. En undersköterska tjänar nästan 3 000 kronor mindre i månaden är en industriarbetare.
HÅRT ARBETE - LÅG LÖN Undersköterskor har ett tufft jobb som kräver mycket, men ersättningen är liten. En undersköterska tjänar nästan 3 000 kronor mindre i månaden är en industriarbetare.

LEDARE

18 januari 2016

Kommunals kris

I går kom nästa skandalnyhet. Stora delar av LO-ledningen bor i lägenheter som ägs av Kommunal, Byggnads och fackförbundet Seko. Visst blir man trött. Men i stället för att älta korrupta pampar och politiker kan vi väl ägna denna måndag åt Kommunals verkliga problem. Vi såg några av förbundets medlemmar skymta förbi i tv härom kvällen. Två under­sköterskor på Stockholms sjukhem rasade mot förbundsledningens extravaganta vanor.

– De tar gottpåsen, men vad får vi? Vi får sumpen.

Tufft och krävande jobb

Och det är just det som är Kommunals problem. De båda undersköterskorna vårdar människor i livets slutskede, tar tempen, tvättar och tröstar dem som snart ska dö. Det är ett tufft jobb som kräver mycket, men ersättningen är liten. Vi såg två undersköterskor på äldreboendet Vasen som rasade mot Margot Wallströms lägenhet. Fathia Bouaraqua har varit medlem i Kommunal i 15 år, hon betalar in en månadsavgift på 375 kronor i månaden, men tillhör inte dem som har råd att köpa sig en stor lägenhet. I stället får familjens sju medlemmar tränga ihop sig så gott det går.

Värderas lägre än män

En undersköterska tjänar runt 20 000 kronor i månaden. I årets avtalsrörelse har Kommunal planerat att prioritera de lågavlönade kvinnorna och vi får väl se hur det går. En undersköterska tjänar nästan 3 000 kronor mindre än en industriarbetare. Kvinnor värderas lägre än män. Dessa kvinnor jobbar ändå på i den krisande sjukvården, på överfulla akutmottagningar och i den nedbantade cancersjukvården. Inom hemtjänsten springer de mellan sjuka och äldre, hela tiden med ett öga på mobilen för att de måste knappa in vartenda besök. De är händerna i vården och de får slita hårt för besparingar och vinstmarginaler tar allt mer av resurserna. Bemanningen är tio procent lägre i en privat driven vårdverksamhet, konstaterar Socialstyrelsen.  Andelen visstidsanställda är sju procent högre.

Drunknar i skandaler

Kommunals Kristina Mårtensson och Torbjörn Dalin skriver ett debattinlägg om att vinsten inte får bli välfärdens syfte. Det är en viktig text, men den drunknar givetvis i skandaler, gottepåsar, dyra lägenheter och lyxiga semestrar. Kommunals medlemmar kommer aldrig i närheten av allt det där och frustrationen blir givetvis större när debatten aldrig handlar om deras arbetsvillkor. Både facket och Socialdemokraterna måste se besvikelsen och ge tydliga besked om framtiden.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet granskar Kommunal

Socialdemokraterna

Socialstyrelsen

Kommunal

Eva Franchell