ÅSIKT

Gül blir president trots hustruns sjal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

När utrikesminister Abdullah Gül blir Turkiets president får hans fru inte besöka honom i presidentpalatset.

Där är det förbjudet att bära muslimsk sjal och det gör Hayrunisa Gül.

Güls bakgrund som radikal islamist och hans frus val av huvudbonad fick i våras militären, som ser sig som det sekulära Turkiets beskyddare, att försöka stoppa honom från att bli landets statschef.

Militärens hot framfördes för övrigt på arméns hemsida. Så görs kuppförsöken i internets tidevarv.

Utspelet följdes av stora demonstrationer. Inte mot militärens ingripande i politiken utan mot Güls kandidatur.

Det så kallade socialdemokratiska partiet stod skamligt nog på barrikaden tillsammans med militären och ultranationalister.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogans motdrag blev att utlysa nyval. Det blev en rungande seger för regeringspartiet, det måttfullt muslimska AKP, som ökade från 34 till 47 procent av rösterna.

Stärkt av framgången nominerade Erdogan på nytt Gül till presidentposten. Valet sker i parlamentet och i går hölls den första omröstningen.

Som väntat fick Gül inte den erforderliga tvåtredjedelsmajoriteten. Men senast nästa fredag väljs han sannolikt ändå.

I den tredje omröstningen krävs nämligen bara enkel majoritet. Det har Güls parti med råge tack vare sommarens valseger.

Den blide Abdullah Gül är ingen Usama bin Ladin. Han är respekterad och uppskattad i de europeiska huvudstäderna. Han har lett förhandlingarna om landets medlemskap i EU de senaste fyra åren.

Även med USA och särskilt med utrikesminister Condoleezza Rice sägs han ha god kontakt.

Gül och Erdogan bildade 2001 AKP. Båda hade tidigare varit med i olika muslimska partier, till slut alltid krossade av militären.

Gül var tillfällig partiledare under den tid Erdogan var bannlyst från politiken för att ha högläst en islamistisk dikt.

Under de fem år partiet har suttit vid makten har det genomfört en rad demokratiska reformer. Möjligheten att bli medlem i EU har varit en sporre.

Mycket återstår och en punkt där EU-kommissionen är kritisk gäller just militärens fortsatta starka inflytande. Kanske upplever vi just nu att detta grepp lossnar.

I så fall är valet av Abdullah Gül till Turkiets president inte bara en seger för honom och hans parti, utan även ett steg närmare Europa.

Turkiet är på god väg att bevisa att demokrati och islam kan förenas. Om vi också låter landet komma med i EU, kan det bli en brygga mellan Europa och den muslimska världen.

Tragiskt är att just när denna historiska öppning tycks möjlig vill Europas konservativa ledare slå igen dörren.

Tommy Svensson