ÅSIKT

Avgörande möte för EU

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Kinas stöd till Afrika handlar inte om demokrati

Foto: Portugals premiärminister José Socrates står i helgen värd för det första toppmötet mellan EU och Afrika sedan 2000. Mötet är oerhört betydelsefullt för framtida relationer.

7 december 2007. Helgens toppmöte mellan EU och Afrika överskuggas helt av konflikten kring Mugabes och Zimbabwes närvaro i Lissabon. Det är begripligt mot bakgrund av de övergrepp och den vanskötsel som präglar Mugabes regim. Zimbabwe måste kritiseras. Krisen där påverkar hela södra Afrika.

Nytt avtal vid årsskiftet

Samtidigt riskerar andra avgörande frågor i relationerna mellan EU och Afrika att hamna i skymundan. Vid årsskiftet ska förhandlingarna om ett nytt handelsavtal vara klara. EU trycker på för att de afrikanska länderna ska skriva under. Några har redan undertecknat, men de flesta anser ändå att EU:s bud är ett hot mot utvecklingen på den kontinent som ännu knappt fått del av globaliseringens fördelar.

EU-kommissionen har, med stöd av Sverige och andra EU-länder, kört ett stenhårt race och kan införa skyhöga skyddstullar mot de länder som inte skriver på.

Kina rycker fram

Det är en oacceptabel linje, som i längden kan slå tillbaka mot EU. För samtidigt som kommissionen piskar på i förhandlingarna gör Kina allt större framryckningar.

Handeln mellan Kina och Afrika ökade med över 40 procent 2005. Enligt en intressant rapport från biståndsorganisationen Diakonia ökar man även sitt bistånd till fattiga länder. Så sent som i onsdags lovade Kina att skriva av lån till 28 länder och öka sitt bistånd till tio. Och det kinesiska biståndet är inte kopplat till några krav på demokrati eller mänskliga rättigheter.

Vid helgens möte måste EU visa att man är redo att stödja en verklig utvecklingsagenda för Afrika. Annars riskerar man att ytterligare förlora kontinentens förtroende.

JB

ARTIKELN HANDLAR OM