ÅSIKT

Centerns svek mot glesbygden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Regeringen lägger fram förslag efter förslag som gynnar välavlönade familjer i storstäderna

Foto: Villaägarna i Danderyd tjänar storkovan när fastighets-skatten och förmögenhetsskatten avskaffas. Kärnväljarna utanför storstäderna har mindre att hurra för.

29 augusti 2007. Det är ett annorlunda centerparti som börjar sin stämma i morgon.

Thorbjörn Fälldin lyckades förena det traditionella försvaret av glesbygden med en politik som lockade storstadsväljare. Kärnkraften blev symbolen för det storskaliga samhällets brister. Decentralisering och miljöskydd lockade både småbönder i Västerbotten och den unga medelklassen i Stockholm.

Olof Johansson värnade glesbygdens låginkomsttagare och vågade samarbeta med socialdemokratin när staten höll på att gå bankrutt. Lennart Daléus slogs för glesbygdens rätt till bredband och annan modern infrastruktur.

Maud Olofsson har valt en annan väg än sina företrädare. Hon har gått högerut och försökt ta den plats som blivit ledig när moderaterna stajlat om sig. Idéerna om förändrad arbetsrätt och ökad konkurrens formas gärna bland de unga, nyliberala tänkarna i huvudstaden. ”Stureplanscentern” kan inte klaga över sitt inflytande. De unga karriärpolitikerna i Stockholm har närmare till makten än centerns gräsrötter, som arbetat åt partiet i decennier.

Fler förändringar på väg

Moderaterna i storstäderna borde också vara nöjda, trots konkurrensen. Regeringen lägger fram förslag efter förslag som gynnar välavlönade familjer i storstäderna.

Villaägarna i Danderyd och Täby tjänar tiotusentals kronor när alliansen avskaffar fastighetsskatten och förmögenhetsskatten.

Maud Olofsson har gått med på att ändra skatteutjämningen mellan landets kommuner. Rika villakommuner runt storstäderna blir de stora vinnarna. Fler förändringar av skatteutjämningen är på väg.

Centerns kärnväljare utanför storstäderna har mindre att jubla över.

De ska finansiera den avskaffade fastighetsskatten genom höjda avgifter och reavinstskatt. Räntan höjs i hela Sverige på grund av överhettningen av storstädernas bostadsmarknader.

Många i glesbygden drabbas av försämringarna i a-kassan, nedskärningar av arbetsmarknadsutbildningen, höjda arbetsgivaravgifter för småföretagare och dyrare trafikförsäkringar. Norrbotniabanan verkar inte rymmas inom Banverkets ram för nya järnvägsinvesteringar, trots centerlöften om att projektet ska bli av.

Ångrar sina högerröster

Centerveteranen Börje Hörnlund skrev med förtvivlan om sitt partis förvandling på DN Debatt den 21 maj:

”I dag träffar jag många borgerliga som rent av ångrar att de gav sin röst åt allianspartierna. De upplever att regeringen är blind och okänslig för hur verkligheten ser ut utanför Stockholmsregionen.”

Vågar några av ombuden på årets centerstämma vara lika modiga som Börje Hörnlund och fråga Maud Olofsson vart engagemanget för småfolket och glesbygden tog vägen?

ME

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik