Pernilla Ericson

Se till att skaffa er ett jämställdhetskontrakt

Klarar ni ballongtestet?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det kallas för ballongtestet. Ta ett helt knippe ballonger och märk varje med en hushållssyssla. Exempelvis Städa, Dammtorka, Plocka i och ur diskmaskinen, Hämta på förskolan, Lämna på förskolan, Köpa kläder till barnen, Ordna kalas, Tvätta bilen, Laga trasiga saker, Klippa gräset och Tvätta. Den som gör mest av varje sak tar en ballong. Vissa har även ett poängsystem där en ballongsyssla som måste göras ofta är mer värd. Summera.

Om din partner är på väg att lätta från marken, och du själv står med ett tunt knippe ballonger, så är det dags att omfördela sysslorna. Din partners hälsa står nämligen på spel. Att kvinnor dubbeljobbar är en betydande faktor i att betydligt fler kvinnor än män drabbas av utmattningsdepression.

Avlasta de kvinnor som tjänar mest

Ett stort forskningsprojekt vid Umeå universitet slår fast att bara en jämställd partner kan minska kvinnors stress. Ojämställdheten i en relation märks ofta när första barnet gör entré. Många kvinnor väljer att gå ner på deltid under småbarnsåren. Det minskar kvinnors stress för att klara livspusslet, men det minskar inte oron för karriären, konstaterar forskarna Anne Grönlund och Ida Öun, som har fått svar i en enkät som gått ut till tusentals småbarnsföräldrar. Därtill har de djupintervjuat ett 40-tal heterosexuella par i sitt fleråriga forskningsprojekt “Ett familjevänligt arbetsliv?”.

Högerns lösning har länge stavats rut. Reformen infördes 2007 av den borgerliga regeringen. Billigare hemhjälp som fixade städning, matlagning och trädgårdsarbete skulle avlasta kvinnor – i den högre inkomstklassen.

Avdraget blev mycket populärt i framför allt de rikaste kommunerna, som Danderyd, Lidingö, Lomma och Vellinge. Men rut är ingen problemlösare för pressade kvinnor.

– En intressant detalj är att kvinnor som utnyttjar ruttjänster inte känner mindre stress, troligtvis för att de arbetar mer, säger professor Anne Grönlund till Dagens Nyheter.

Klarar sig undan stress

Hemhjälp löser inte problemet, enligt forskningsprojektet vid Umeå universitet. Resultaten från en av delstudierna visar tydligt: kvinnor som har en överenskommelse med sina män om att dela lika klarar sig undan stress för familjeliv och karriär. De kan prestera på jobbet, men har också tid för hem och barn.

Fördela antalet ballonger. Att dela lika gör hela skillnaden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.