ÅSIKT

Ni har en unik chans

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Hej alla ombud på s-kongressen!

Foto: Sverige behöver mer pappaledighet.

I morgon ska ni rösta om föräldraförsäkringen. Ska det bli några fler pappamånader – till och med en helt delad föräldraförsäkring? Den socialdemokratiska kongressen har stort inflytande över politiken i Sverige. Ni ombud har en unik chans att öka jämställdheten hemma och på jobbet.

Stämningen inför beslutet är hätsk. Ombud vittnar om starka påtryckningar från partiledningen, som är livrädd för fler pappamånader. Någon ringer runt och säger att s-kvinnorna har backat från kravet på en tredelad föräldraförsäkring. Det har de så klart inte gjort.

Vi på Aftonbladets ledarsida tror på en öppen och rak debatt där sakargumenten betyder allt. Detta är våra fyra bästa argument för en delad föräldraförsäkring:

Jämställdhet på jobbet kräver jämställdhet hemma. Kvinnor får lägre lön och färre karriärchanser eftersom de förväntas ta hand om barnen. Det är ett rationellt beteende från arbetsgivarnas sida. De premierar tid och engagemang. Om mammor och pappor tog lika ansvar för hemarbetet skulle anledningen att värdera män och kvinnor olika på arbetsmarknaden försvinna. Forskning visar att familjers rutiner sätts när barnen är s må. Om föräldrarna delar på hemarbetet då, kommer de att fortsätta hjälpas åt när barnen blir större.

Att föräldrar kan överlåta föräldradagar på varandra innebär att staten via föräldraförsäkringen håller liv i unkna könsroller. När alla andra socialförsäkringar är individuella är det orimligt med en specialutformad föräldraförsäkring som håller mammor från arbetsmarknaden och pappor från sina barn. Varken föräldrarna eller barnen eller samhället tjänar på det.

Det sägs att jämställdhet står mot frihet i debatten om föräldraförsäkringen. Vems frihet stärker dagens föräldraförsäkring? Barnen som får frånvarande pappor? Kvinnorna som hindras på arbetsmarknaden? Männen som förlorar viktig tid med sina barn? Nej, det är jämställdhet som innebär verklig frihet.

Föräldraförsäkringen är en framtidsfråga. Opinionen mot en delning är visserligen stor, men motståndet har krympt betydligt de senaste åren. Störst stöd har en delad föräldraförsäkring bland unga människor upp till 29 år. Ett parti som gör anspråk på att vara feministiskt, radikalt och samhällsförändrande borde inte agera bromskloss. Om 15 år kommer en individualiserad föräldraförsäkring att vara helt självklar.

Kongressombud, gör som fackförbunden Handels och HTF! De är övertygade om att deras medlemmar skulle få högre löner och bättre arbetsvillkor om föräldraförsäkringen delades. Formeln är som sagt enkel: Jämställdhet på jobbet kräver jämställdhet hemma.

Läs de senaste nyheterna från s-kongressen på www.aftonbladet.se/blogg/sossekoll

Åsa Petersen