Mejla

Pernilla Ericson

KD och M sviker hedersförtryckta

Budgeten splittrar Alliansen än mer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD).

Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD).

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

LEDARE

Stora förändringar ska vara genomtänkta. Det är ett grundproblem med den oklara budget som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom med stöd av Sverigedemokraterna i höstas. Den orsakar kaos i Sverige. Drabbar långtidsarbetslösa, kapar abrupt stödet till byggandet av hyresrätter och är ett dråpslag mot klimatet. Ingen behöver heller undra varför budgeten fick stöd av SD, utöver partiets önskan om ett “konservativt block”.
Jonas Millard, numera avgången riksdagsledamot (SD), motionerade i oktober om “myndighetsinventering”: “Sverigedemokraterna anser att regeringen omedelbart bör lägga ned Jämställdhetsmyndigheten”.

Det blev verklighet med M-KD-budgeten.

Det är inte bara en sällsynt slarvig hantering av statens personal, utan också med skattepengar. Viktiga projekt har inletts, men får inte fullföljas. Det drabbar arbetet med den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor, anslagen till arbetet mot hedersvåld- och förtryck, prostitution och människohandel. Åklagare Thomas Ahlstrand beskriver i en debattartikel nedläggningen som “katastrofal för människohandelns offer”. Jämställdhetsmyndigheten verkar både samordnande och förebyggande. Det handlar dels om att brottsoffer ska få bättre hjälp och stöd, men också om att informera yrkesgrupper som kommer i kontakt med våldsutsatta, allt från tandläkare till sjukgymnaster.

Splittrar Alliansen än mer

Myndigheten bidrar till både analys och uppföljning av jämställdhetsarbetet, och har samlat en bred skara experter: socionomer, nationalekonomer, folkhälsoexperter, genusvetare, poliser, åklagare. Den har en viktig roll i regeringens plan för att motverka könsstympning, som presenterades i juni. Handläggare har inledningsvis varit i Somaliland för att inhämta kunskap om hur den brutala sedvänjan kan förebyggas.
Engagemanget för jämställdhetsfrågor är ännu en kil som splittrar den döende Alliansen. Liberalerna var drivande i att Jämställdhetsmyndigheten blev till, och högt uppsatta partiföreträdare riktar nu skarp kritik mot nedläggningen: "Signalen blir att Sverige sänker sina ambitioner på jämställdhetsområdet".

Hånats av högerskribenter

Så var det det där med projektbidragen, som väckt mest hån från högerskribenter, trots att det är en liten del av myndighetens verksamhet. Det har kacklats om stödet till MENSEN – forum för menstruation, som om ökad kunskap i ämnet vore något att håna. Däremot har det talats tyst om stödet åt ökad kunskap om anhörigvård (där kvinnor drar det tyngsta lasset), BRIS projekt för att få pojkar att prata om det som känns svårt, FATTA!-projektet för utbildning mot sexuella trakasserier inom offentlig sektor, Interfem-projektet om hur rasism och sexism bidrar till psykisk ohälsa, och mängder av andra lovvärda insatser.
Och så dumt var det visst inte. För projektbidragen finns kvar i M-KD-budgeten.
Allt pekar på samma sak. Att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten är idiotiskt, eftersom jämställdhetsarbetet behöver en samordnande, förebyggande myndighet.

Det är dessutom ett svek mot de som är mest utsatta.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Att visa sig svag är inte kvinnohat

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämställdhetsmyndigheten

Sverigedemokraterna

Jonas Millard

Liberalerna

Moderaterna

Prostitution

Sexism