Mejla

Anders Lindberg

Lööf har ingen plats i högerns badtunna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansen varade från Maud Olofssons badtunna 2004 i Högfors till Ulf Kristersson. Nu har han nya vänner.
Alliansen varade från Maud Olofssons badtunna 2004 i Högfors till Ulf Kristersson. Nu har han nya vänner.

LEDARE

"Moren har gjort sin plikt, moren kan gå" skrev den tyske diktaren Friedrich Schiller i Konspirationen i Genua från 1783. Människor är bara verktyg, när de fyllt sin uppgift kan de utan vidare ceremonier dumpas. Lojalitet, vänskap, respekt - äsch. Som när Moderaterna i Staffanstorp, nordöst om Malmö, i måndags valde bort ett Alliansstyre för att i stället regera med Sverigedemokraterna. Samarbetet beskrivs som "respektfullt och enkelt". Alliansen fick tillsammans 58 procent men ändå väljer alltså kommunalrådet Christian Sonesson (M) att sätta sig med Jimmie Åkessons parti.

I den gemensamma programförklaringen vill det blåbruna styret bland annat förbättra integrationen genom att förbjuda "ritualslaktat", alltså halal- och koscherslaktat, kött i skolorna. Det är som att kommentarsfältet på hatbloggen Fria tider fått sin första kommunstyrelse.

Signalpolitik till främlingsfientliga

Vad blir nästa steg, tvinga troende muslimer att äta fläskkött? Att förbjuda judar att ha kippa eller muslimer att bära huvudduk?

Det finns självklart inga rationella argument för något av detta, bara en djupt antiliberal signalpolitik till främlingsfientliga väljare. Staffantorp har en tradition av att jävlas med invandrare. I fjol placerade man flyktingar i sex begagnade husvagnar på en åker. Kommunen är en av landets sämsta på att ta emot nyanlända.

Samma dag som Christian Sonesson (M) berättade om sitt samarbete med Sverigedemokraterna i Staffanstorp förklarade hans partiledare Ulf Kristersson att han vill splittra Alliansen och bilda regering tillsammans med enbart Kristdemokraterna. En sådan regering skulle samla 92 riksdagsledamöter, av 349, och i varje votering vara helt beroende av Sverigedemokraterna. I dag kommer M, KD och SD att rösta för Kristersson, och sen är Alliansen rimligen officiellt avvecklad. Den varade från Maud Olofssons badtunna i Högfors 2004 till Ulf Kristersson. Nu har han nya badkamrater.

Ett konservativt block formas

Det vi ser är i praktiken samma sak som i Staffantorp. Ett nytt konservativt block håller på att formas i Sverige och där platsar inte bråkiga liberaler. Samtidigt får den vidöppna dörren till SD intern kritik.

"Moderaterna i Sölvesborg, Hörby, Trelleborg och Staffanstorps Moderaterna är inte mitt Moderaterna. Under inga omständigheter ska man samarbete med SD. Det är oacceptabelt", skriver exempelvis Gustaf Reinfeldt, vice ordförande i Fria moderata studentförbundet på Twitter.

Men allt fler konservativa partier i Europa väljer samma väg. Inför EU-parlamentsvalet i maj nästa år har EPP, den partigrupp Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör, valt Manfred Weber från tyska CSU som kandidat till ordförande i EU-kommissionen. Weber är nära allierad med Ungerns ledare Viktor Orbán som vill ersätta Europas liberala demokrati med vad han har kallar "illiberal demokrati", alltså en form av halvdiktatur. Vid EPP:s kongress nyligen i Helsingfors inledningstalade bland andra Ulf Kristersson och Silvio Berlusconi. Under avslutningen var det dags för Viktor Orbán. Längre bort är inte den "illiberala demokratins" kolportörer.

Högern och tyranniet

I dagarna har Timbro åter gett ut den nyligen bortgångne folkpartiledaren Per Ahlmarks stridsskrift Vänstern och tyranniet - det galna kvartsseklet från 1994. Ahlmark anklagar i boken 68-vänstern för att vara "medlöpare" till kommunister och antidemokrater. Han drar en oförsonlig och knivskarp gräns mot antiliberala krafter.

Han höll gränsen ända till slutet. Den nya utgåvan har ett förord av Birgitta Ohlsson. Hon påminner om att Per Ahlmark i ett av sina sista stora tal, på Liberalernas kommunala riksmöte i Västerås 2012, gick till storms mot just Viktor Orbán för nedmonteringen av demokratin i Ungern. I dag skulle Per Ahlmark ha kunnat döpa boken till "Högern och tyranniet".

Dagens statsministeromröstning handlar om SD ska få makt att förändra Sverige. Riksdagens icke-konservativa majoritet bör säga nej.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Nationalismen är vår tids ärkepest

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Per Ahlmark

Ulf Kristersson

Viktor Orbán

Staffanstorp

Birgitta Ohlsson

Moderaterna

Alliansen