Mejla

Ingvar Persson

Ovärdigt att snåla på åldringsvården

Att jaga lägsta pris kan stå kommunen dyrt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Många äldreboenden drivs i dag av privata företag på entreprenad av kommunen. Driften upphandlas efter anbud, och i teorin ska det både garantera hög kvalitet och lägsta möjliga pris för skattebetalarna.
I verkligheten är det väldigt ofta pengarna som avgör, även när det i praktiken går ut över personalens arbetssituation eller den service de äldre verkligen får.

Tidningen Kommunalarbetaren har gått igenom drygt 100 upphandlingar av driften på vård- och omsorgsboenden i några av landets större kommuner. I hälften av fallen har uppdraget gått till det företag som erbjuder det lägsta priset. I ytterligare några fall har det näst lägsta anbudet vunnit.

Kommunerna vill spara pengar

Det är faktiskt inte konstigt. Kommunernas motiv för att använda entreprenader är ofta just att spara pengar. Man vill hitta ett sätt att få mer välfärd för pengarna.

Problemet är att det sällan finns särskilt mycket att spara på när det handlar om att ta hand om äldre. Det som kostar är personal, och personaltäthet. Och drar man in personal drabbas både de anställda och de äldre.

– Blir det billigare så blir det sämre, säger fackförbundet Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund till tidningen.

Får vad man betalar för

Så långt går inte Sabina Joyau på Arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna, men hon oroas av att kommunernas fokus på priset har ökat.

– Den andra sidan av myntet är att man faktiskt får vad man betalar för, säger hon.

Annställda vittnar om en orimlig arbetssituation, deras organisation protesterar och till och med företagens organisation är oroad över att jakten på pengar ska gå ut över de äldre.

Det borde inte vara så svårt. Äldreomsorgen är ett politiskt ansvar som kostar pengar. Om kommunalpolitikerna ska ta det ansvaret duger det inte att försöka pressa kostnaderna genom upphandlingar där priset till sist är det enda som verkligen räknas.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Skäms inte för att du är ensam

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommunalarbetaren

Lenita Granlund

Äldrevård