Mejla

Anders Lindberg

Erkänn det fria Palestina

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Sverige bör tydligt deklarera att man kommer rösta för ett erkännande av Palestina”

En ung pojke håller den palestinska flaggan under en protestmarsch längs gränsen mot Israel.
En ung pojke håller den palestinska flaggan under en protestmarsch längs gränsen mot Israel.

Konflikten mellan israeler och palestinier har gått i baklås. Störst ansvar för detta ligger hos den israeliska höger­regeringen. Den kombinerar oförsonlig retorik mot omvärlden med aggressiv bosättningspolitik och grovt övervåld mot palestinierna.

Till och med deras närmaste allierade USA har börjat kritisera politiken.

I ljuset av det låsta läget, och den arabiska våren, verkar nu Fatah och Hamas ha lyckats lägga sina interna konflikter åt sidan. Palestinierna har även ändrat strategi.

Hittills har frågan om internationellt erkännande av Palestina som egen stat varit beroende av någon form av permanent och slutlig fredsuppgörelse.

Men det mesta talar nu för att Arabförbundet i nästa steg kommer begära att Palestina tas upp som medlemmar i FN, vilket även skulle vara ett erkännande av Palestina som en stat.

Saknar kontroll

USA kommer lägga in sitt veto i säkerhetsrådet. Men i generalförsamlingen finns inga veton och en stor majoritet av världens stater kommer förmodligen rösta för ett erkännande. Det är naturligtvis mycket kraftfullt.

Vad vill då Sverige?

Det finns flera kriterier som bör uppfyllas för att ett land ska kunna erkännas som en stat. Det måste ha en befolkning, ett territorium och myndigheter som utövar kontroll över detta territorium.

Ur strikt folkrättslig synpunkt uppfyller knappast Palestina kriterierna. Man saknar kontroll över territoriet. Historiskt har Sverige valt en strikt folkrättslig linje även om detta luckrats upp på senare år. Sverige erkände som bekant Kosovo utan att de hade kontroll över hela sitt territorium.

Politiskt är ett erkännande av Palestina en av få åtgärder med potential att leda framåt. Det ökar pressen på Israel att återvända till förhandlingsbordet. Det visar att huvudproblemet är den israeliska ockupationen av ett annat land och att denna måste upphöra. Och det blir tydligt att målet är två separata stater med säkra och erkända gränser sida vid sida.

Bildt var negativ

I dag finns dessutom i praktiken ingen partner för fred på den israeliska sidan och därför mycket lite att förlora på ett erkännande.

Social­demokraterna uppmanade i går, i en debattartikel i Expressen, regeringen att verka för ett erkännande av Palestina.

Enligt uppgifter till Aftonbladets ledarsida har dock frågan redan varit uppe i EU-nämnden med utrike­s­minister Carl Bildt. Han var då negativ till ett

erkännande.

Troligen väntar alltså inrikespolitisk strid i frågan. Det vore olyckligt.

Sverige bör tydligt deklarera att man kommer rösta för  ett erkännande av Palestina när frågan kommer upp i FN.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN