Ensam terrorist är också politisk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

” I stället är det internet som har gjort det möjligt för dem att komma i kontakt med extrema idéer”

MODERN EXTREMIST  Breivik har troligtvis agerat ensam. Samtidigt ingår han i ett politiskt sammanhang av högerextremism.
MODERN EXTREMIST Breivik har troligtvis agerat ensam. Samtidigt ingår han i ett politiskt sammanhang av högerextremism.

Någonstans mitt i sorgen och fasan över terrordåden i Norge pågår en diskussion om huruvida mördaren var en ”ensam galning”, eller del i en politisk kontext.

Frågeställningen är relativt meningslös.

Dåvarande CIA-chefen Leon Panetta sa i februari 2010 att det är just från ensamvargar det stora terrorhotet kommer. Dessa terrorister har inte varit utomlands och fått träning, och de opererar inte inom en på detta sätt tydlig politisk grupp. I stället är det internet som har gjort det möjligt för dem att komma i kontakt med extrema idéer. Det är här den moderna terrorn kan växa fram. Terroristen opererar ensam, men i ett politiskt sammanhang.

Myter, lögner och konspirationer

”Alla terrorister tror att de försvarar en bredare krets människor och slåss för idéer som andra håller med om”, skriver forskarna Jamie Bartlett och Jonathan Birdwell i Foreign Policy. Tidningen Expo visade­ i går hur uppmaningar till politiskt våld sprids på antimuslimska bloggar.

Att bekämpa extremistiska gruppers ideologier är en central komponent i modern strategi för kontraterrorism. Därför måste vi självklart diskutera de myter, lögner och konspirationer som frodas

i främlingsfientliga miljöer. Myter, lögner och konspirationer som tagit sig allt längre in mot mitten i europeisk politik.

Mer fokuserat våld

Säkerhetstjänsternas rapporter har de senaste åren pekat mot att delar av extremhögern­ upplever det som att de just nu håller på att förbereda och träna sig inför ett kommande krig. De fantiserar om att muslimerna håller på att ta över Europa.

Nynazister i slagsmål på gatorna som vi känner igen från 90-talet, har förvandlats till ett mycket mer fokuserat våld. Samtidigt har rashat ersatts av kulturhat. Staten blir måltavla eftersom den uppfattas­ som en förrädare.

Både den svenska och tyska säkerhetspolisen har i sina rapporter beskrivit grupper och individer inom den nya extremhögern­ som har förberett och planerat­ terrorattacker.

”Trots att våldsamma attacker av höger­extremister och terrorister kan verka­ sporadiska och situationsberoende, så organiseras högerextremistiska aktiviteter­ transnationellt”, skriver Europol­ i en rapport från 2006.

Hur hänger det ihop?

Några av de absolut viktigaste frågorna vi kommer behöva ställa oss handlar om hur länkarna ser ut mellan det högerextrema gatuvåldet, formella främlingsfientliga partier och den nya anti­­muslimska terrorismen.

Vi måste få ett grepp om krafterna som kunde radikalisera den norske mördaren på detta fasansfulla sätt.

Hur hänger det ihop? Mer än att åsikterna överlappar.

Och vi måste skydda våra öppna, demokratiska­ samhällen.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.