Reinfeldt sa nej till vaccinfabrik

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Blir det verklighet här? I Mexiko har flera människor dött av svininfluensan. När fågelinfluensan härjade sades att Sverige skulle ha en egen vaccinfabrik 2010. De planerna stoppades av Reinfeldts regering.

28 april 2009. Sverige skulle ha en egen vaccinfabrik år 2010. Så lät det när debatten om fågelinfluensan var som hetast för några år sedan. Den förra regeringen satte av pengar och gav Lars Rekke i uppgift att förhandla fram ett avtal med industrin.

Nu vet vi att Sverige inte kommer att ha någon vaccinproduktion inom överskådlig tid. Fredrik Reinfeldts regering stoppade arbetet med tillverkning i Norden.

När medierna fylls med rubriker om svininfluensan är Sverige minst lika beroende av de multinationella läkemedelsbolagen som tidigare. Det enda svenska företaget på området, SBL Vaccin, lägger ner sin verksamhet i Solna och flyttar forskningen utomlands.

Skärper övervakningen

Hur allvarligt det här utbrottet är vet vi inte. I går kväll höjde världshälsoorganisationen beredskapen ytterligare.

Det är bra att Sverige och andra länder redan skärper övervakningen. Däremot har smittskyddet fortfarande stora brister. Till stor del beror det på att marknadstänkande tillåtits gå före samhällets ansvar.

Ett fåtal globala läkemedelsjättar dominerar vaccintillverkningen. De agerar på kommersiella grunder och säljer sina produkter till den som kan betala. Det är en modell som den svenska regeringen accepterat.

Nej – trots protester

Danmark har byggt upp en statlig vaccinproduktion genom Seruminstitutet och ville utvidga verksamheten till en nordisk storskalig fabrik. Folkhälsominister Maria Larsson (KD) sa nej trots protester från grannländerna. De höll inte med om hennes invändningar mot tekniska brister i konceptet och verkar nu få rätt genom den snabba metodutvecklingen hos kommersiella företag.

I stället tecknade Sverige ett avtal med brittiska Glaxosmithkline om att vi ska få vaccin vid en pandemi. Socialstyrelsen försäkrar ihärdigt att garantierna om leveranser från fabriker i andra länder kommer att hålla. Detta trots att internationella krisövningar visar att stater alltid sätter sina egna invånare främst.

Vår trygghet är ett av argumenten för vaccintillverkning i Norden, men det finns också andra skäl.

Samhällets ansvar

Det statliga Seruminstitutet i Danmark spelar redan en framträdande roll för att ta fram vacciner som är viktiga i tredje världen, till exempel mot tuberkulos. En nordisk vaccinfabrik kan minska u-ländernas beroende av de globala läkemedelsbolagen.

Oavsett hur svininfluensan utvecklas finns det starka skäl för att vaccinförsörjning ska vara samhällets ansvar.

Regeringen Reinfeldt sparade några promille av statsbudgeten på att stoppa arbetet med en nordisk fabrik. Det blev lite mer pengar till skattesänkningar och alliansen bekräftade sin ideologiska syn att marknaden klarar det mesta. Priset för det beslutet kan bli högt.

ME

Följ ämnen i artikeln