Ledare

Heteronormen – inte så festlig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag invigs Pridefestivalen. Årets fest uppmärksammar det största problemet: heteronormen.
I dag invigs Pridefestivalen. Årets fest uppmärksammar det största problemet: heteronormen.

LEDARE

27 juli 2009. I dag invigs Pridefestivalen. Årets tema är hetero. Det kan verka konstigt: Pride är ju hbt-rörelsens festival. En vecka för party, politik och kultur bortom heteronormen.

Just det. Heteronormen är problemet. Därför måste den uppmärksammas. Människor diskrimineras och förtrycks eftersom de inte lever sina liv i kombinationen man och kvinna. Eftersom de väljer andra former för kärleken och sexet. Utan heteronormen, ingen diskriminering av homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Supportrar protesterar

I en reklamfilm för Stockholm Pride beskrivs vardagsproblematiken för människor som rör sig utanför heterosexualitetens och könsstereo­typernas ramar. En kille som blir utskrattad när han väljer det platta brännbollsträet. Två tjejer på kärlekssemester som får dubbelsängen isärdragen av hotellpersonalen. Äldre herrar som gör narr av fotbollstjejer.

Filmen får omedelbart sin parallell i verkligheten. När fotbollsklubbarna AIK och Hammarby IF bestämmer sig för att gå med i Prideparaden protesterar arga supportrar. De klarar inte av att deras klubbar är med i ett sammanhang som ifrågasätter heteronormen.

Lagen diskriminerar

Hbt-rörelsens kamp är så explosiv eftersom den hotar könsrollerna, reglerna för hur en man och en kvinna ska vara. Om en kvinna kan ligga med en kvinna, en man gifta sig med en man, vad händer då med de invanda och trygga föreställningarna om könen?

Mest provocerande av alla uppfattas transpersoner, som inte finner sig i heteronormens regler för könsidentitet och könsuttryck. De uttrycker kön på okonventionella sätt, väljer sina namn eller till och med korrigerar sitt kön. Både omgivningens attityder och lagstiftningen är djupt diskriminerande. Lagen säger till exempel att den som byter kön måste skilja sig och ska tvångssteriliseras.

Pride firas i många länder – och heteronormen är internationell. Moskvapolisen slog ner Prideparaden med våld, samma dag som

Eurovision Song Contest gick av stapeln. RFSL:s ordförande Sören Juvas misshandlades när han var i Moldavien för att fira Pride.

Den 14 juli antog EU-landet Litauen en lag som förbjuder information om homo- och bisexualitet till barn och ungdomar. Yttrandefriheten ströps. Litauen har tidigare antagit ett statligt familjekoncept som säger att en familj bara kan bestå av en man, en kvinna och deras gemensamma barn.

Kan inte välja sina liv

Hetsen mot hbt-personer i Öst­europa är ett sätt att försöka upprätthålla heteronormen. De ökande hatbrotten mot hbt-personer i Sverige har samma syfte. Gör du inte som det förväntas av dig och ditt kön, riskerar du trakasserier, hot och våld.

Heteronormen hindrar människor att fritt välja sina liv. Hbt-rörelsen vägrar finna sig i det. Pridefestivalens frihetskamp gynnar alla, oavsett kön och sexualitet.

ÅP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Mänskliga rättigheter

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mänskliga rättigheter