Ledare

Högre skatt och lägre pensioner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

RÅTT NYTT ÅR Alliansen provocerar pensionärerna inför valet 2010 – med sämre ekonomi.

Foto: MAGNUS WENMMAN

LEDARE

30 DECEMBER 2009. Pensionerna

Nu väntar en kall nyårsafton för Sveriges pensionärer.

På nyårsnatten slår bromsen till i ATP-systemet. Pensionerna sjunker.

Dessutom får pensionärerna betala ännu mer i skatt än den arbetande befolkningen. Vid årsskiftet sänker regeringen skatten för de som jobbar, medan pensio­närerna får fortsätta att betala samma gamla höga skatt. Skatteverket visar på skillnaden i skatt mellan arbetande och pensionärer:

Vid 9 000 i månaden betalar pensionären 474 kronor mer i månaden

Vid 15 000 i månaden betalar pensionären 707 kronor mer i månaden.

Skräck för att bli gammal

Så här bygger man inte ett solidariskt samhälle. Tvärtom skapar regeringen en klyfta mellan generationer och en skräck för att bli gammal och obrukbar. Men det är väl den ångesten regeringen eftersträvar för att få folk att fortsätta jobba så länge de bara kan. Och när de till sist blivit utslitna, ja då gör de väl ändå inte av med så mycket pengar.

Det är väl snarast symptomatiskt att det är pensionärerna som dessutom får betala finanskrisens bonusyra med sina sänkta pensioner.

De borgerliga partiledarna hävdar att de sänkt skatten även för pensionärerna. Och i viss mån är det sant, de allra fattigaste garantipensionärerna får faktiskt en liten kompensation. På DN Debatt skröt partiledarna i höstas om sin reform som kostat dem 3,5 miljarder kronor.

Men jämför det med de skattesänkningar som löntagarna fått på hundra miljarder kronor. Man tar från de fattiga och ger till de rika i en gigantisk kapitalöverflyttning. På själva nyårsnatten slår regeringen till igen med en skattesänkning på tio miljarder för Sveriges lön­tagare.

I början av mandatperioden var regeringen noga med att de här skattesänkningarna skulle vara finansierade. Men till de två senaste jobbskatteavdragen har regeringen lånat pengar. Skattesänkningarna skulle motivera fler att jobba mer, men hittills är det bara arbetslösheten och statens skulder som har ökat.

Provocerar stor väljargrupp

Med mindre än ett år kvar till valet kan man tycka att regeringen dessutom utmanar viktiga väljare. Nu går de stora 40-talistkullarna i pension och deras föräldrar är fortfarande i livet. Det är ingen liten väljargrupp som Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och ­Göran Hägglund provocerar.

För de pensionärer som nu får sänkt pension och högre skatt, det är samma grupp som ser sina föräldrar få sämre omsorg och mindre hemtjänst. Skatten har ju sänkts också i många kommuner med sämre service som resultat.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!