Mejla

Anders Lindberg

Wallström bör lyfta Kurdistan

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är Peshmerga som skyddat civilbefolkningen och stoppat IS framryckning

1 av 2 | Foto: AP
Peshmerga-krigare tränar.

I dag klockan 09.00 läser Margot Wallström för första gången upp den årliga utrikesdeklarationen i Sveriges riksdag.

Utanför riksdagens panoramafönster faller vår invanda världsordning samman.

Ryssland flyttar gränser i Europa med raketartilleri. Oljepriset faller och de­stabiliserar ekonomier från Qatar till Venezuela. Kina är snart världens ledande ekonomi och islamistisk terror slår till i Europas hjärta.

Progressiv riktning igen

Samtidigt finns stora möjligheter, till och med en chans till hopp.

Sveriges erkännande av Palestina visar att vi återigen är en röst i världen att räkna med. Den ”feministiska utrikespolitik” Margot Wallström lanserat kan ge vår utrikespolitik en progressiv riktning igen.

På Folk och försvars rikskonferens i Sälen meddelande ut­rikesministern att Sverige kommer att skicka soldater till Irak för att utbilda den kurdiska armén Peshmerga.

Peshmerga, och andra kurdiska förband, har gjort enormt viktiga insatser i striderna mot terrorsekten Islamiska staten, IS. Västvärlden har kunnat bistå med flyginsatser, men det är Peshmerga som har skyddat civilbefolkningen och stoppat IS framryckning.

IS har utfört massavrättningar på civila och genomfört en omfattande etnisk rensning. I somras intog de Mosul, Iraks näst största stad, och stormade in i irakiska Kurdistan.

När läget var som mörkast stod IS krigare bara 40 kilometer från Erbil, kurdernas huvudstad.

Men det stora slaget kom att stå om staden Kobane i Syrien. Staden är strategiskt och symboliskt viktig och IS satsade stor prestige på att erövra den.

Men terroristerna misslyckades.

I slutet av januari erkände IS sig besegrade och drog sig tillbaka.

Nu kommer nästa fas. Tillsammans med Iraks armé och Peshmerga är målet för den internationella koalitionen att driva tillbaka IS och slutligen stoppa

organisationen helt.

30 miljoner saknar hemland

Det börjar bli dags att fundera på vad som händer med Irak efter att IS är besegrade. Kommer landet över huvud taget att överleva som sammanhållen stat? Är det ens önskvärt?

På samma sätt som Socialdemokraterna länge pratat om ett fritt Palestina är det dags att lyfta på locket till diskussionen om ett fritt Kurdistan.

Det finns över 30 miljoner kurder i världen som saknar ett eget hemland. Skillnaden mot övriga folk som vill ha självständighet är att irakiska Kurdistan i praktiken redan är en stat med fungerande institutioner. Innan IS anföll var de under många år en oas av stabilitet i ett i övrigt sönderfallande Irak.

Vägen till en egen stat är lång och det finns många risker längs vägen. Gränserna bör fastställas i förhandlingar med regeringen i Bagdad och intäkterna från oljestaden Kirkuk måste hanteras på ett sätt så att framtida konflikter undviks.

Om det nuvarande irakiska Kurdistan får möjlighet att bilda en egen stat kommer det att förändra Mellanöstern för alltid. En sådan förändring behöver få ta tid och ske med respekt för övriga grupper som bor i området.

Men det är ett samtal där Sverige bör vara med.

Även kurderna har rätt att styra sig själva.

Det borde Margot Wallström säga i dag.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.