Judarna är målet för terroristerna

Av: Eva Franchell

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Peter Wixtröm

LEDARE

Danmark har attackerats och rädslan sprider sig över sundet.

Under gårdagen höjdes beredskapen runt svenska synagogor. I Stockholm ställde den judiska församlingen in alla aktiviteter.

Attackerna i Köpenhamn följde samma mönster som de i Paris. Först angreps yttrandefriheten i form av Charlie Hebdo och Lars Vilks. Nästa mål var en kosherbutik i Paris och en synagoga i Köpenhamn. Den danska polisen utgår ifrån att gärningsmannen inspirerats av de franska attackerna.

– Judar är alltid en måltavla, konstaterar Lena Posner Körösi som är ordförande i Judiska centralrådet i Sverige.

– Det kunde lika gärna ha varit hos oss. En person har skjutits till döds bara för att han är jude, fortsätter hon i Dagens Nyheter.

Trots att beväpnad polis fanns på plats dödades den 37-årige Dan Uzan utanför sin synagoga. Innanför dörrarna firade en ung flicka sin konfirmation. Det kunde ha slutat i en massaker. Det är klart att rädslan griper tag.

Att svensk polis nu höjer beredskapen är absolut nödvändigt.

Även om han kan ha haft medhjälpare tyder allt på att det var den 22-årige gärningsmannen som ensam utförde de båda attackerna. Han var född i Danmark och känd av polisen. Tidigare ska han också ha tillhört ett av Köpenhamns kriminella gäng, ännu oklart om det har någon koppling till terrorism. I vilket fall lyckades gärningsmannen med sitt uppsåt innan han sköts till döds av polisen. Terrorns själva mål är att sprida skräck, att ställa grupper av människor mot varandra för att provocera fram det våld som kan underminera det demokratiska samhället.

Där är vi nu. Precis som efter Utøya har terrorn drabbat ett grannland.

Men attackerna har inte riktats mot nationerna Frankrike, Danmark eller Norge. De slår mot alla öppna och demokratiska samhällen och därför måste vi hålla ihop.

I en tid då terroristerna rör sig en och en måste hela samhällen svara med sammanhållning. Vi står upp för öppenhet och tolerans. Den som skjuter mot mötesdeltagare, judar eller socialdemokratiska ungdomar attackerar själva demokratin och det kan vi aldrig någonsin acceptera.

Vi tänker fortsätta att skriva, tala och teckna. Våra invånare kommer att gå på sina möten och till sina kyrkor precis som de alltid har gjort för det här är ett öppet samhälle.

Här kan ingen skrämma oss till tystnad.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.