Mejla

Fredrik Virtanen

Inga mer graviditeter på offentliga toaletter

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Thinkstock

”Människor möts på nätet, träffas på offentliga toaletter och blir med barn”, skrev Sveriges Radio efter P1-programmet ”Kalibers” reportage om oreglerad marknad för spermadonationer.

”Frida blev gravid på en offentlig toalett”, sammanfattade Aftonbladet.

Lysande rubriksättning, vi bara måste läsa och lyssna eller hur? Bilderna i huvudet, det sjaskiga sexmötet i UV-ljus i ett trångt bås på en aluminiumtoalettstol utan sittring. Där blev Frida gravid. Nu sitter barnet på gatan och stirrar med heroinögon, rena ”Les Misérables”!

All denna misär eftersom svensk lag förvägrar ensamstående kvinnor assisterad befruktning. I sak sant.

Jag hade en kompis som inte kunde bli med barn, eller rättare sagt hon hade ingen snubbe.

– Meh, ragga upp första bästa, det har ju hänt förr, och så nio månader senare ligger du på BB?

– Det är taskigt mot killen.

– Äh. Han behöver inte få veta.

– Även om han aldrig skulle få veta är det taskigt. Och vad ska jag säga till barnet?

– Mamma är en cool, modern och frigjord kvinna som ordnade världens underbaraste barn med en man hon träffade på en FN-konferens i Oslo? Ungen ska väl vara glad att den över huvud taget blev född!

Det bet inte. Min kompis moral och värnandet om barnets rättigheter övertrumfade hennes längtan, och hon trodde inte på idén med en killkompis som donator. I väntan på den rätte tömde hon sitt bankkonto och åkte till Danmark.

Hon hade den möjligheten.

Välbeställda människor kan köpa det mesta.

En mindre bemedlad kvinna hade tvingats göra som Frida – använt en plastspruta och en anonym frivillig donator på en OFFENTLIG TOALETT – eller ragga upp någon ovetande avelshingst.

Det är inte rättvisa.

Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Per Albin Hanssons stora ord om folkhemmet ska gälla även det postmoderna hemmet med dess små beståndsdelar och nya familjebildningar.

Den 1 juli 2015 planeras en lagändring träda i kraft, landstingets dörrar öppnas även för barnlösa ensamstående kvinnor. Alla partier är eniga utom högeryttrarna KD och SD som bär på en gullig konservativ dröm om kärnfamiljen med rosiga kinder som under ledning av pappa patriarken ber morgonbön runt svenska flaggan.

I den upplysta världen är kärnfamiljen per automatik inte skarpare på kärlek är ensamstående mammor – eller pappor; lagändringen gynnar även barnlösa män som får lättare att adoptera när konservativ moralism blir alltmer passé. Feminism är som bekant till även för män.

Varken klass, kön eller sexuella preferenser ska hindra människor från lika möjligheter till hjälp från samhället med att skaffa barn.

Det enda tråkiga med lagändringen är att det blir färre rubriker om barn som produceras på OFFENTLIGA TOALETTER. Som om det vore något särskilt lugubert med offentliga toaletter. Frida hade ju inte ens sex. Ett trivialt Finlandsfärjeligg hade varit mer dekadent.

Ps. Min kompis pengar tog snart slut men befruktningen ordnade sig ändå, på det gamla vanliga viset. Ds.

Av: Fredrik Virtanen

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN