Blir Alliansen i minoritet bör Reinfeldt avgå

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är farligt om Jimmie Åkesson får avgöra vem som kan bilda regering.

Som opinionsläget ser ut är Sverigedemokraterna Fredrik Reinfeldts enda möjlighet att sitta kvar efter höstens val.

Enligt nya skrivningar i Regerings­formen, vår viktigaste grundlag, ska riksdagen efter valet ta ställning till om statsministern har tillräckligt stöd.

Om Sverigedemokraterna blir våg­mästare ger det Fredrik Reinfeldt en möjlighet att sitta kvar. Det krävs inte ens att Sverigedemokraterna röstar för honom, det räcker att de lägger ner sina röster.

Reinfeldt är otydlig

I sin självbiografi har Jimmie Åkesson gett besked om att Sverigedemokraterna kan bli stödparti åt en borgerlig regering. Men att han i så fall kommer att kräva en ändrad invandringspolitik i utbyte.

Fredrik Reinfeldt har hittills varit ­väldigt otydlig med hur han kommer ­

att agera i ett sådant läge. Först sa han att största block bör få regera. Sedan sa han i Svenska Dagbladet att han är ­beredd att fälla en regering med ­Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det skulle i praktiken ge Jimmie Åkesson makt att avgöra vem som ska bli statsminister. Att ge ett rasistiskt parti den makten är djupt ovärdigt.

Måste uppfattas legitim

Det rimliga vore i stället att de partier som samlar flest röster får regera landet. Om Alliansen tillsammans blir mindre än de rödgröna borde Reinfeldt i god tid ­före valet lova att avgå och att inte fälla ­Stefan Löfven.

En regering måste uppfattas som ­legitim av väljarna. I klartext: samla fler röster än alternativet.

Om svenska folket röstar bort Fredrik Reinfeldt i valet är det uteslutet att han sitter kvar. En sådan regering skulle

i praktiken sakna ett demokratiskt mandat.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM