Mejla

Jonna Sima

Israels våld kan leda till storkrig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SPÄNT LÄGE Bilden visar hur palestinier bär en man som dödats i en israelisk bombräd i slutet av juni. Mycket pekar nu på att regionen står på randen till en ny intifada, ett uppror mot ockupationsmakten.
SPÄNT LÄGE Bilden visar hur palestinier bär en man som dödats i en israelisk bombräd i slutet av juni. Mycket pekar nu på att regionen står på randen till en ny intifada, ett uppror mot ockupationsmakten.

LEDARE

Våldsspiralen i Mellanöstern eskalerar. I går meddelade Israel att man avser att inleda den militära operationen ­”Protective edge”. Eventuellt förbereder man sig för en markinvasion av Gaza.

När Aftonbladets ledarredaktion ­pratar med svenske fredsaktivisten Fred Ekblad på tisdagen befinner han sig nära Gazas mest populära matmarknad. Han står bredvid en bil där en bomb precis slagit ner. Fyra personer har dödats.

– Jag ser kroppsdelar som fortfarande ligger kvar på marken, säger han.

Sedan en vecka tillbaka är Fred Ekblad i Gaza som en del av International ­solidarity movement. Våldet har redan hunnit bli vardag. Han berättar hur ­palestiniernas oro växer. Under de sista två dagarna har tiotalet palestinier ­dödats i israeliska attacker mot Gaza. Mycket pekar på att regionen står på ­randen till en ny intifada, ett uppror mot ockupationsmakten.

Gnistan tändes när tre israeliska tonårspojkar hittades kallblodigt mördade på Västbanken i förra veckan. Kort efter den tragiska upptäckten brändes en 16-årig palestinsk pojke till döds. Morden hade inga militära syften. Att medvetet döda unga människor är fullständigt ­oacceptabelt.

Extrema krafter på båda sidor

Den aktuella politiska stämningen jämförs med 2012, då mer än 150 personer ­dödades inom loppet av en vecka i Gaza.

Israels premiärminister Benjamin ­Netanyahu har kallat in 40 000 reservister och beordrat den israeliska armén att förbereda sig på en markoffensiv. Det som händer nu är resultatet av att ­extrema krafter på båda sidor – Hamas och ­jihadister på den ena och israeliska ­militanta bosättare på den andra – ­

har tillåtits sätta den politiska dag­ordningen. Mördade tonåringar och ­angrepp på oskyldiga civila är dess ­brutala konsekvenser.

Lidandet har nått maxgräns

Både Israel och Palestina måste göra upp med sina extrema sidor. Eftersom ­Israel är den starkare parten bär man ­också huvudansvaret för att hindra en ­utveckling mot öppet krig. En ökad upptrappning av våldet kommer leda till att tragedin tilltar. Med inbördeskriget

i Syrien, den allvarliga situationen i Irak och ländernas flyktingkatastrofer har det mänskliga lidandet i Mellanöstern redan nått en maxgräns.

Förutsättningarna för en fredlig ­lösning var nyss bättre än på länge. ­Utvecklingen på Västbanken är positiv. Att Fatah och Hamas numera har slutit fred gör att det faktiskt finns någon för Israel att förhandla med, en partner för fred. En markinvasion i Gaza skulle ­omintetgöra allt detta. Israel borde vara smartare än så.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonna Sima