Mejla

Eva Franchell

Alliansens vision är ung och billig

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Uppställningen Aftonbladets partiledardebatt. Sänds på webben i kväll med start klockan 18:00.

När unga väljare ställer frågorna blir det annorlunda. I kvällens debatt kommer partiledarna att få ägna sig mer åt framtiden och mindre åt sin egen eventuella regeringsduglighet. Det ska bli skönt

Allt talar för att Aftonbladets partiledardebatt kan bli en riktigt rolig tillställning.

Frågorna som valts ut av 1 700 väljare mellan 18-30 år är följande:

Flyktingar och invandring

Jämställdhet

Miljö

Jobb och sysselsättning

Utbildning och skola

Jobben först

Det är inte säkert att partiledarna skulle ha tagit dem i samma ordning. De hade nog börjat med jobben. Socialdemokraterna satsar miljarder på traineejobb åt unga och i dagens valmanifest kontrar Alliansen med sänkt arbetsgivaravgift för dem som är under 23. Gränsen är därmed sänkt från 25 till 23 år. Det ska bli intressant att höra hur Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf argumenterar för den låga åldern.

Tänker de att ungdomarna ska gå direkt från skolan till caféjobben utan att passera högre utbildning? Jan Björklund vill ju dessutom att ungdomarna ska hoppa över högskoleförberedande studier och bli lärlingar. Ambitionen är uppenbarligen att skapa så många låglönejobb som möjligt. Alliansens vision är ung och billig.

Det ska bli intressant att höra hur publiken reagerar på den i kväll.

Under vatten

Om partiledarna tävlar om bästa jobbpolitiken, så pratar de mindre gärna om miljön.

I går stod Malmö under vatten. Lokaltrafiken fick anlita dykare för att evakuera stadens bussar. I förra veckan var det Halland och Värmland som nära nog dränktes i vattenmassorna. I somras brann skogarna i Västmanland. I varenda undersökning tycker de unga väljarna att miljön och klimatet är en alarmerande viktig fråga.

Ändå är det märkligt tyst i rikspolitiken. Vi får väl vänta tills Stockholm står under vatten innan miljödebatten tar fart. Att bygga motorvägar och prata om miljövänliga bilar långt in i framtiden duger inte.

Unga väljare vill ha både jobb och miljövänlig politik och det ska bli intressant att höra partiledarnas klimatsvar i kväll.

Alla ska leva

Några frågor faller också bort när de unga får välja. De bryr sig inte om äldrevården, cancersjukvården eller ens om bristen på barnmorskor. Vi får väl hoppas att de betydligt äldre partiledarna har vett att ändå ta upp de frågorna. För även om de unga bestämmer i kväll så vill vi ju fortfarande att hela Sverige ska leva.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM