Mejla

Eva Franchell

Fritidsgårdar mot terrorism

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inrikesminister Anders Ygeman (S).
Inrikesminister Anders Ygeman (S).

Viktigast av allt är tryggheten. Om Sveriges regering har någon uppgift, så är det att skydda de judiska skolbarnen. Det är inte rimligt att judiska organisationer själva ska betala för bevakningen av skolor och synagogor.

Alla som bor i Sverige måste känna samma trygghet. Det spelar ingen roll om de går till kyrkan, synagogan, moskén eller på ett politiskt möte. Polisen och Säkerhetspolisen måste ha de resurser som krävs för att fysiskt skydda medborg­arna.

Halkat efter i förebyggandet

Efter attentaten i Köpenhamn har Stefan Löfven och civilminister Anders Ygeman mest pratat om kontroll. De vill registrera flygpassagerare och kontrollera alla som passerar EU:s yttre gränser. De borde prata mer om tryggheten, om Sverige som en fri och öppen demokrati och inte nästa sovjetstat.

Dessutom visar terrordåden i Paris och Köpenhamn att terroristerna inte behöver komma med flygplan. Amedy Coulibaly var född och uppvuxen i Frankrike, Omar Abdel Hamid El-Hussein var född och uppvuxen i Danmark. Många för­söker nu psykologisera dem, men terrorismen kan aldrig försvaras. Bara förklaras.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp anser att Sverige halkat efter när det gäller det förebyggande arbetet. Stefan Löfven och Anders Ygeman borde prata mer om det. De borde prata om fritidsgårdar för ungar som annars riskerar att hamna i fel sällskap. Om trångboddheten som gör att de hänger på stan.

Berätta om Århus

När Anders Ygeman i dag deltar i Obamas antiterrormöte i Washington borde han berätta om Århus i Danmark och Örebro i Sverige där radikala ungdomar erbjuds jobb och studier. I juli 2013 reste ett 30-tal unga muslimer från Århus för att strida i Syrien. Förra året reste bara en.

Det förebyggande arbetet verkar bra mycket effektivare än någon flygkontroll. Lite mindre macho, men bra mycket tryggare.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.