Två mesar kom ut från mötet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vart tog deras raseri vägen? Anders Borg och Mats Odell kom ut från bankmötet som två mesar. Mötet som skulle tvinga in bankerna i stabilitetsplanen slutade i idel artiga fraser.
Foto: sanna sjöswärd
Vart tog deras raseri vägen? Anders Borg och Mats Odell kom ut från bankmötet som två mesar. Mötet som skulle tvinga in bankerna i stabilitetsplanen slutade i idel artiga fraser.

LEDARE

21 november 2008. Vart tog de tuffa grabbarna vägen?

Efter två timmar med de fyra storbanksdirektörerna kom finansministrarna Anders Borg och Mats Odell ut från mötet som två mesar. Nej, bankdirektörernas bonusar var inget problem.

Bankdirektörerna tyckte att de haft ett ”väldigt, väldigt bra möte” (Per Boman, Handelsbanken) eller ”en jättebra dialog” (Annika Falkengren, SEB).

Artiga fraser

Mötet som skulle tvinga in bankerna i stabilitetsplanen slutade i idel artiga fraser.

–?Alla vill föra diskussionen framåt, sa Anders Borg.

–?Vi är beredda att titta på nya lösningar, sa Mats Odell.

Vart tog deras press på bank-erna vägen? Raseriet mot bonusar och feta direktörslöner? Vad var det som hände där inne på mötet egentligen, som vi inte får veta?

Annan ton

Senast häromdagen stod ju Anders Borg i riksdagen och ondgjorde sig över banker som var mer intresserade av bonusar till sina chefer än att låna ut pengar till hushållen.

Men nu, när han äntligen fick träffa bankdirektörerna, tycks hans ton ha varit en helt annan.

Menade Anders Borg verkligen det han sa i riksdagen eller var det bara ett spel för väljarna? Han har ju blivit väldigt populär på sina utfall mot direktörerna.

Tjäna pengar är målet

Bankdirektörerna kan nog leva med ett tillfälligt lönestopp.

Däremot har de allt att vinna på att få till olika undantag i stabilitetsplanen. Deras mål är att banken ska tjäna pengar alldeles oavsett om det är svenska skattebetalare som får betala.

Anders Borg och Mats Odell ska inte hitta på nya lösningar. De ska se till så att skattebetalarna får tillbaka sina pengar i form av billigare bolån och fungerande företag som ger jobb.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN