Mejla

Daniel Swedin

En stor skam för progressiviteten

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Föräldrar med invandrarbakgrund ska mista sina barn­bidrag om barnen skolkar eller hamnar i kriminalitet.

Det är beskedet när Danmarks social- och integrationsminister Karen Hækkerup i morgontidningen Berlingske varslar om ”hårdare tag” från den danska regeringen.

Enligt ministern är det dags att öka kraven på dem som ”satt sig bakom fördragna gardiner, med påslagna paraboler, och tror att de kan upp­fostra sina barn som om de inte flyttat till ett nytt land”.

■ ■ ■

Det är rasism i sin renaste form. Det är ju inte föräldrar till alla barn som skolkar eller hamnar i kriminalitet som ska straffas.

Det riktigt ruggiga är att Karen Hækkerup inte är någon blåbrun hårda-tag-konservativ. Hon är socialdemokrat, en av sitt partis ledande företrädare.

Skuggorna från förr gör sig påminda: hur invandringen började klättra på danskarnas politiska dagordning, hur Pia Kjersgaard och det främlingsfientliga Dansk Folkeparti gjorde succé. Hur liberaler och socialdemo­krat­er började prata som rasisterna i tron att deras väljare skulle stanna kvar hos dem och inte gå till Danskt Folkeparti. Hur fel de fick.

■ ■ ■

Klimatet i samhällsdebatten försköts och blev allt råare, allt mer fördomsfull. Dansk Folkeparti skördade nya framgångar i val efter val efter val. Socialdemokraterna skrumpnade ihop.

När Socialdemokraterna till slut vann valet i fjol handlade politiken i stället om ekonomin och fördelningspolitik. Extremhögern backade för första gången på nästan tio år.

Men regeringsarbetet har gått knackigt och stödet för S har sjunkit dramatiskt. Nu tycks Karen Hækkerup leta efter nya, reaktionära vägar framåt.

Det är mycket illavarslande.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM