Ledare

Försvara snuset - inte Swedish Match

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att vi får behålla det svenska snuset är viktigare än tobaksbolagens export
Att vi får behålla det svenska snuset är viktigare än tobaksbolagens export

LEDARE

Folkhälsominister Maria Larsson säger det praktiskt taget själv. I Bryssel har den svenska regeringen satt Swedish Matchs exportintressen gå före de svenska snusarnas rätt att behålla det snus vi är vana vid.

Och än värre, industrins intressen går fortfarande först.

Just nu pågår ett snusuppror. Tusentals svenskar har skrivit på Aftonbladets upprop, och vreden mot EU:s byråkrater kokar. Det är högst motiverat. Men faktum är att också de svenska förhandlarna tycks ha en del av skulden.

Frågan om snusets ställning i Europa sönderfaller egentligen i två delar. Dels exportförbudet som gör att svenskt snus inte får säljas i unionen, dels det svenska undantaget från den regeln.

I förhandlingarna om ett nytt tobaksdirektiv har regeringe fått välja. Försvara undantaget eller driv att snuset ska få exporteras.

Den svenska regeringens linje har varit att förbudet mot snus i EU ska tas bort.

Det är inte i första hand något som svenska snusare frågat efter. Vi köper ju vårt snus i enlighet med dagens undantag. Däremot skulle det kunna betyda en hel del för industrin om nya exportmarknader öppnades.

Problemet är att snuset samtidigt riskerar att hamna under EU:s gemensamma regler för tobak, och att svenska snusare skulle riskera att förlora det snus vi är vana vid.

Utfallet så här långt känner vi. EU-kommissonen vill fullständigt köra över svenska snusare. Förbudet mot export blir kvar, samtidigt som kommissonen lägger sig i hur snuset ska smaka.

Det är så dumt att klockorna stannar.

Till Dagens Nyheter säger Maria Larsson nu att Sverige vägrar vika sig för kommissionens linje. Men hon säger också att det skulle vara rimligt att snuset omfattas av gemensamma regler om det får exporteras.

Det kanske är logiskt, men det innebär fortfarande ett hot mot det svenska snuset.

Valet mellan industrins intresse av att få exportera och snusarnas intresse av att få behålla vårt snus borde vara självklart för en folkvald politiker i Sverige. Men så är det tydligen inte.

Det är dags att förklara för alla svenska politiker och förhandlare vad som är viktigast. Det är att vi i Sverige får behålla det snus vi är vana vid.

Och det även om det betyder att snusföretagens exportförbud blir kvar.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!