Anders Lindberg

Orimligt att utvisa övergiven tvååring

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Migrationsverket läser Barnkonventionen som fan läser bibeln.

Hadille är drygt två år gammal och föddes i Sverige av en mamma från Algeriet. När hon var 20 dagar övergavs hon av sin mamma, som försvann, och fick bo hos sin styvfar. Fyra månader gammal togs hon in akut på sjukhus. Hennes styvfar misstänktes ha slagit henne. Socialförvaltningen placerade den lilla flickan i familjehem i Broby där hon nu bott i två år.

Men Hadille är inte svensk medborgare och nu vill Migrationsverket utvisa henne utan varken mamma eller pappa till ett barnhem i Frankrike.

- Det är vår högsta önskan att få adoptera henne, säger fostermamman, Malén Liewehr till TT.

Enligt Migrationsverket ska tvååringen utvisas för att det är "barnets bästa". Ett argument som helt avfärdas av bland andra Rädda barnen.

- Fruktansvärt att man bara kan få för sig att tänka så, säger Sara Skog vid Rädda Barnen i Malmö till TT

På sociala medier har Migrationsverkets beslut väckt stora protester och bland annat har en Facebookgrupp startats för att samla in namn och försöka stoppa utvisningen.

Migrationsverkets åsikt att det skulle vara "barnets bästa" för en tvååring att skiljas från sina fosterföräldrar och skickas till ett helt främmande land där hon inte känner någon är att läsa Barnkonventionen som fan läser bibeln. Hon känner ju ingen annan mamma och pappa. Beslutet är helt orimligt.

Flickans gode man Kerstin Nilsson har överklagat Migrationsverkets beslut till Migrationsdomstolen. Förhoppningsvis tar domstolen hänsyn till flickans behov av trygghet och kontinuitet så hon får stanna hos sina fosterföräldrar. Men helt säkert är det inte. Därför måste protesterna fortsätta. Dessutom borde Barnkonventionen omgående införas som svensk lag.

Den fråga vi alla borde ställa oss kring detta enskilda fall är ganska enkel: vill vi att detta sker? I vårt namn?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN