Mejla

Anders Lindberg

Kommuner sviker de allra sköraste

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Enligt anmälningarna har dementa åldringar blivit sittande med nerkissade blöjor eller intorkad av­föring. En boende som inte kan räta ut fingrarna på grund av stela leder hade så långa naglar att de skar in i hand­flatorna.”

I våras granskade Eskilstuna-Kuriren demensboendet Torsiliahemmet i Torshälla. Flera anmälningar om vanvård hade gjorts och läget på en av

avdelningarna bedömdes som särskilt allvarligt.

Demensvården är en kontroversiell fråga. Kommunerna vill inte betala det som krävs för en omvårdnad av tillräcklig kvalitet.

I går gick Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm till hård attack mot intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, på DN Debatt. Bakgrunden är att Social­styrelsen vill få ett slut på vanvården av äldre och därför bland annat har utfärdat nationella riktlinjer för att öka bemanningen på demensboenden.

Men kommunerna vill inte ha några nationella riktlinjer som reglerar detta utan kommer att försöka behålla den nuvarande, lägre, bemanningen.

Kommunerna beter sig som den värsta formen av särintressen. På demensboenden bor de allra sköraste, de som inte kan föra sin egen talan utan är fullkomligt utlämnade till oss andra. När blöjor inte byts, naglar inte klipps eller när ingen kommer på natten om något händer är de helt värn­lösa.

Därför finns lagar och regler för hur omvårdnaden ska fungera. Men enligt Socialstyrelsen uppfyller kommunerna i dag inte lagens krav. Då är det deras skyldighet att se till att de gör det.

De som drabbas av kommunernas trots mot lagar och regler är de allra svagaste. Det är fullkomligt oacceptabelt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN