ÅSIKT

Kommer fler skandaler

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Klockan två i går morse sa sverigedemokraten Lars Isovaara: ”Sådana som dig vill jag inte ha med att göra” till en av riks­dagens vakter.

Isovaara – som hade haft en riktigt dålig kväll – är kanske inte en av landets mest kända politiker, men han är riksdagsledamot och sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse.

Enligt den anmälan som polisen upp­rättat spottade han dessutom i luften och utstötte grisläten.

Vakten är – förstås – av vad som brukar kallas ”utländsk härkomst”.

Det här skulle annars bli dagen när vardagen återvände på Sverigedemokraternas kansli. Åklagaren lade ner förundersökningen mot Erik Almqvist och Kent Ekeroth. Förmodligen drog Jimmie Åkesson och hans stab en suck av lättnad.

Den nya skandalen tog snabbt parti­ledningen ur den trivsamma stämningen. En riksdagsledamot som gör grisljud och förolämpar en vakt i Sveriges riksdag kan helt enkelt inte – oavsett omständigheterna – förenas med den bild Åkesson vill skapa, den av ett parti som alla andra.

Däremot stämmer den ytterst väl med bilden av Sverigedemokraterna som ett parti där den rasistiska ideologin på många håll är nödtorftigt dold av en tunn demokratisk fernissa.

Isovaaras rasistiska utfall är inte på ­något sätt en privatsak. Han är vald ­representant för Sverigedemokraterna, och han befann sig på jobbet, i riks­dagen.

Det är möjligt att Åkesson, när han fått tänka igenom saken, inser att Isovaara inte kan representera partiet. Om inte annat så för att understryka sin ”nolltollerans”.

Problemet är bara att det knappast kommer att hjälpa. Det finns liksom inget slut på problemen för ett rasistiskt parti som försöker tillämpa noll­tolerans mot rasism.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM