Mejla

Anders Lindberg

Lööf börjar bli desperat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

C-ledaren Annie Lööf går i opposition mot näringsminister Annie Lööf

Centerpartiet har lämnat landsbygdens väljare för Stureplan. Men stadens ungdomar lockas knappast av partiets försämrade anställningstrygghet och sänkta löner.
Centerpartiet har lämnat landsbygdens väljare för Stureplan. Men stadens ungdomar lockas knappast av partiets försämrade anställningstrygghet och sänkta löner.

- Min ambition är att Centern ska bli det dominerande borgerliga partiet före år 2020, deklarerade Centerpartiets ledare Annie Lööf i våras.

Det går sådär. Dagens Samhälle ställde i veckan med hjälp av Novus frågan till väljarna vilket parti som hade den bästa politiken på 25 viktiga områden. Centerpartiet kom sist, alltså efter Sverigedemokraterna. I 23 av 25 frågor får de dessutom sämre resultat än för ett år sen.

Inte så konstigt. Under Annie Lööfs ledarskap har Centerpartiet blivit något man skrattar åt.

Som när Centerpartiet i Västerås nyligen motionerade om att kulturminnesmärka platsen för Youtube-filmen "vem vare som kasta" som fått många tittare på nätet. I filmen undrar någon vem som kastat en frisbee. Partiet påpekade helt riktigt att ingen tidigare kulturminnesmärkt en Youtube-film. De verkar inte reflekterat över vad det beror på.

Eller när Annie Lööf i Almedalen bjöd in övriga alliansen till Småland för att diskutera en nystart. Ingen kom.

Eller följetongen kring Centerpartiets kommunalråd i Uppsala, Stefan Hanna, som tidigare föreslagit att feta människor ska betala högre skatt och att bidragsfuskare ska få offentliga skamstraff genom att kläs ut till hyenor. Senaste utspelet var när han kritiserade Martin Schibbye och Johan Persson för att de bröt lagen i diktaturens Etiopien och tyckte att de fick skylla sig själva när de fängslades.

När SvD i mitten av oktober lät Centerpartiets distrikt utvärdera Annie Lööfs första år som partiledare ansåg 20 av 27 distrikt att partiet fastnat i Alliansskugga. Sex distrikt ville till och med bryta upp samarbetet.

Enligt den sammanställning av alla större opinionsmätningar som Göteborgs universitet gör har hon nu lyckats leda partiet ner till 4,2 procent. En tredjedel av väljarna har övergett partiet sedan valet.

Inte undra på att Annie Lööf och Centerpartiet börjar bli allt mer desperata. Deras traditionella roll, att försvara landsbygdens intressen, har övergivits. I stället försöker de vinna väljare i städerna, utan större framgång.

Den fråga allt fler ställer är vad som egentligen är poängen med Centerpartiet. Vad tillför de som inte något annat parti redan erbjuder?

Inte ens partiets egna företrädare verkar veta. Just nu bedriver de en påkostad kampanj mot ungdomsarbetslöshet.

"En av fyra unga som vill ha ett jobb får inget", står det på partiets hemsida, följt av att Annie Lööf säger att hon "vägrar vänja sig" vid detta. De politiska förslagen är bland annat att försämra anställningsskyddet och sänka lönerna.

Centerledaren Annie Lööf går alltså i opposition mot näringsminister Annie Lööf.

Centerpartiet har all anledning att vara oroliga.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg