Skatten gick till Wallenbergarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu står det klart att socialmini­ster Göran Hägglund ­slumpade bort de svenska ­apoteken.

 Vinnare är Jacob Wallenberg.

Förlorare är som vanligt numera – de svenska skattebetalarna. Wallenberg lurade skjortan av oss alla.

■ ■ ■

Han hade god hjälp av socialminister Göran Hägglund, som för tre år sedan sålde 24 statliga apotek till Wallenbergs riskkapitalbolag IGC och Priveq. De fick betala 225 miljoner för apoteken, vilket enligt tidningen Dagens Industri var ett ”kanonpris”.

Och visst var det rena rean. För några veckor sedan sålde riskkapitalbolagen sina apotek för över 600 miljoner ­kronor. Det var svenska skattemiljoner rakt ner i Wallenbergs fickor det.

Att alliansregeringen vill göra sig av med statliga bolag, det vet vi. Att den dessutom sätter sprätt på statens pengar börjar bli allt mer uppenbart.

Göran Hägglund ­tänkte sig säkert många små privata apotekare som konkurrerade med varandra. Verkligheten var mycket brutalare än så. Köparna var risk­kapitalister och så fort treårsgränsen hade ­passerats började de ­köpa upp varandra.

■ ■ ■

När Dagens Industri nu avslöjar IGC/Priveqs försäljning av apotekskedjan Vård­apoteken framstår utförsäljningen som mest av allt naiv.

Vad trodde Göran Hägglund egent­ligen?

■ ■ ■

IGC/Priveq cashar in och Apotekskedjan Hjärtat tar över de 24 apoteken. Hjärtat är i sin tur marknadens största aktör med ett skatteupplägg på Jersey. Svenska Dagbladets ekonomiredaktion ­bedömer att Hjärtat slussat över  90 miljoner kronor till skatte­paradiset.

Pengarna rinner ur ­landet medan ­apotek läggs ner och medi­ciner tar slut. Ja, det kanske är det allra värsta. Att gamla och sjuka som har ­betalat skatt ­hela ­livet nu inte får den service de för­tjänar.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM