ÅSIKT

Maud Olofsson slår mot den borgerliga högern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

10 juli 2002. ”Strategin med de fyras gäng har fallit samman. Jag vill att valrörelsen ska leda till att mittfältet blir tyngdpunkten. Vi vill ha en stark mittenpolitik som tar tillvara vanliga människors intressen i hela landet”, sa Maud Olofsson i Almedalen.

Hon stämplade moderaterna och kristdemokraterna som den ”borgerliga högern”. Pliktskyldigt upprepade hon att målet är en borgerlig regering och kritiserade som vanligt regeringen i ett högt tonläge. ”Ohälsan är valets viktigaste fråga och där gör regeringen ingenting”.

Bara kulisser kvar

Men talet innebär en tydlig politisk positionsförskjutning. När Olofsson pekar ut moderaterna och kristdemokraterna som ”högern” knyter hon an till gamla traditioner där regeringssamarbete med högern var uteslutet.

Moderatledaren Bo Lundgren är nu utdefinierad som profilsättare och ledare för det borgerliga alternativet. Strategin med ”de fyras gäng” har fallit samman. Av den omtalade enigheten finns bara kulisser kvar.

Att det dessutom läckt ut i media att storpappa Alf Svensson och den förlorade regeringsbildaren Bo Lundgren hållit enskilda möten för att formulera ett regeringsprogram och fördela statsrådsposter har inte förbättrat förutsättningarna.

Slåss om borgerliga väljare

Centern väljer nu att lyfta fram den borgerliga vänstern, centern och folkpartiet och mittenpolitiken. Det handlar om att rädda det egna partiet och att slåss om de borgerliga väljarna.

Att Olofsson avvisar inviterna från socialdemokraterna om ett samarbete efter valet är naturligt. Man byter inte partner hur som helst. Det är inte trovärdigt, hur sant det än är att centern har mer gemensamt med socialdemokraterna i vardags- och värderingsfrågor än med moderaterna. För centern är det för tidigt att nu tala om detta.

Samtidigt är centern ett samarbetsparti, pragmatiskt och ansvarstagande. Dilemmat för ett nytt framtida samarbete är att centern har en genuint borgerlig väljarkår som tycker illa om socialdemokratins fallenhet för storskaliga lösningar.

Satsa på småföretagare

På ett för centern, och landet, viktigt område har också regeringen misslyckats, det gäller småföretagspolitiken. Den är uselt skött, småföretagarna känner sig inte rätt värderade eller välkomna av det stora partiet.

Ändå blir småföretagen allt fler och viktigare. De spelar stor roll i glesbygd. De utgör en hjärtefråga och en naturlig del av centern.

En generös och öppen politik för småföretagen kan öppna för ett vidgat samarbete den dag valretoriken tystnat. Det skulle landet må bra av.

LA