ÅSIKT

Extremhöger vinnare på tysk stor koalition

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Michael Sohn / AP TT NYHETSBYRÅN

avAnders Lindberg

LEDARE

Nyheten slog väl inte ner som en bomb direkt. Men på onsdagsförmiddagen nåddes ett genombrott i förhandlingarna om nästa tyska regering.

Kristdemokratiska CDU och dess systerparti CSU är överens med socialdemokratiska SPD om att bilda en ny så kallad ”stor koalition”.

Det blir i så fall en fortsättning på samma stora koalition som regerat Tyskland de senaste fyra åren och som ledde till katastrofala valresultat för både CDU och SPD.

Fyra månader sen valet

Själva valet ägde rum 24 september förra året och sedan dess har de tyska partierna förhandlat. Först såg det ut som om kristdemokraterna, liberalerna och de gröna skulle bilda en så kallad ”Jamaica-koalition”.

Det märkliga namnet kommer från att partiernas färger svart-grön-gul även finns i Jamaicas flagga.

Men Jamaica föll på att liberalerna hoppade av och sedan dess har Angela Merkel förhandlat med Socialdemokraterna.

Inom SPD är tanken om en ny stor koalition kontroversiell. Många gräsrötter är besvikna över politiken under förra mandatperioden och vill hellre se att partiet nu går i hård opposition och går åt vänster.

Alternativ för Tyskland kan fira

Några som troligen firar är det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland, AfD.

Om en stor koalition skapas så blir de, med sina 13 procent, största oppositionsparti vilket ger en stark ställning i förbundsdagen. I brist på tydlig konflikt mellan höger och vänster har AfD stora möjligheter att ta initiativet i den politiska debatten med sina profilfrågor om invandring och brottslighet.

En ny stor koalition kan bli en katastrof för särskilt SPD. Men alternativet vore förmodligen nyval och då är risken att både extremhögern och yttersta vänstern ökar.

Och det är inte säkert att det blir lättare att bilda regering i det läget.

Inte klart än

Nu ska en medlemsomröstning inom SPD ta ställning till det färdiga förslaget. Partiet har nästan en halv miljon medlemmar och intresset är mycket stort.

När jag besökte SPD:s eftervalskongress i december var medlemsomröstningen den stora snackisen. De flesta i partiledningen jag pratade med trodde att det skulle bli som i motsvarande omröstning för fyra år sedan.

Den gången var de flesta medlemmar från början kritiska men ändrade sig under diskussionens gång. Partiledningen vann.

Men det är långt ifrån säkert att de får rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Tyskland