Pernilla Ericson

“De får polisskydd för att hota RFSL”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nazistgruppen Nordiska motståndsrörelsen har precis fått tillstånd att hålla möte på Södertorg i Almedalen. Valet av plats? Ett stenkast från det hus där RFSL sedan flera år håller till under Almedalsveckan. Därför har nu RFSL Ungdom tvingats ställa in alla aktiviteter i Almedalen.

– De får polisbeskydd för att stå där och hota oss, säger Sandra Ehne, förbundsordförande för RFSL.

Nazisterna är ett direkt hot mot organisationen som kämpar för hbtq-frågor och mänskliga rättigheter. Efter beskedet kräver nu Sandra Ehne att polisen garanterar säkerheten.

– Vi är inte oroliga för säkerhetsläget, men vi har full förståelse för att RFSL är det. Vi för kontinuerliga samtal för att de ska kunna känna sig trygga, säger Elisabeth Anestad, biträdande kommenderingschef på polisen.

Uppenbarligen är det inte nog.

”Unga är särskilt utsatta”

– Unga hbtq-personer är särskilt utsatta, RFSL Ungdom väljer därför att ställa in sin medverkan, säger Sandra Ehne.

NMR-aktivist jagade sällskap med kniv”, “Ökad hotbild från Nordiska motståndsrörelsen mot Pride”, “NMR kartlagt – var fjärde dömd för våldsbrott”. Rubrikerna om Nordiska Motståndsrörelsen understryker den ständiga kulissen av våld där den nazistiska organisationen drar fram.

De liknas ofta vid en sekt, med stränga uppförandekoder och strikt hierarki. “Vit revolution utan pardon”, “Krossa homolobbyn”, skanderar de där de drar fram. Att polisen nu gett nytt tillstånd till NMR i Almedalen väcker starka reaktioner.

”Terror – skapar rädsla”

Sören Juvas, förbundsordförande på HBT-Socialdemokraterna, ifrågasätter att NMR överhuvudtaget får demonstrera.

– Det är en ren och skär provokation. Det är också ett hot, en terror där man försöker skapa rädsla, säger han.

Han står i folkvimlet, på vad som kallas en demokratifestival, men med en vaksamhet i blicken. Det är inte säkert här. Inte längre.

– Jag tycker inte att polisen överhuvudtaget ska ge tillstånd till den här gruppen. Jag förstår inte hur man tänker när man låter en våldsbejakande, organiserad grupp få tillstånd att demonstrera på en mötesplats som Almedalen. Människor ska inte behöva vara rädda. Det är ett hot mot demokratin, säger han.

Vi skulle inte låta IS dra fram i Almedalen och ropa ut budskap om grupper i samhället som ska utplånas. Så vad gör Nordiska motståndsrörelsen här? “De har avsikt att begå brott för att ändra samhällsordningen” bekräftar Säkerhetspolisen till Sveriges Radio.

Hoten och rädslan gruppen sprider i Almedalen blir ett nästan övertydligt exempel på varför de nuvarande reglerna inte räcker. Övriga partier bör lyssna på Moderaternas förslag om att utöka terrorlagstiftningen till att även omfatta inhemska terrororganisationer som Nordiska motståndsrörelsen.

– Många blir rädda. Jag tycker inte att NMR ska ha möjligheten att skrämma människor från att delta i demokratiska samtal, säger Sören Juvas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.