Mejla

Joanna Abrahamsson

Sport är per automatik alltid herrarnas domän

Norska laget i beachhandboll får böter för bikinibrott

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Spelare i svenska fotbollslandslaget för herrar.
Spelare i svenska fotbollslandslaget för herrar.

Nu börjar OS och när det är dags för stora mästerskap rapporterar media gärna om svenska landslagens vinstchanser. Ett landslag är per automatik alltid ett herrlag. Är det tävlingar för kvinnor tillhör de damlaget och spelar i något perifert som kallas dam-VM.

Ojämställdheten är fortfarande stor inom svensk idrott. Sämre träningstider, bristande resurser och mindre i vinstpotten är vardag för tjejer. Landslagsstjärnan i fotboll och diamantbollvinnaren Nilla Fischer höll ett brandtal på temat på fotbollsgalan 2018: ”Jag vet hur det känns att bli hånad av killarna för fotbollens skull. Alla ni pojkar, killar och framför allt män - det är dags att komma in i matchen nu. För jämställdhet är något som gynnar oss alla, men det är något vi måste göra tillsammans. Och helt ärligt: We have no more fucks to give."

Under fotbolls-EM för män tidigare i somras hyllades spelaren Emil Forsberg för att ha skrivit svensk idrottshistoria med flest mål under ett europamästerskap. Saken är bara den att det rekordet slog Lotta Schelin redan 2013. Det här sättet att tala om idrott och svenska framgångar och samtidigt nedvärdera kvinnors prestationer måste få ett slut. Många har därför ett viktigt jobb att göra och ett stort ansvar att axla; från ideella tränare i pojklag och aktiva i Riksidrottsförbundet till politiker och media.

På förra helgens EM i beachhandboll valde det norska landslaget att bryta mot det sexistiska bikinikravet och bar istället shorts. Behöver det nämnas att det är klädkoden för kvinnor det handlar om? Män får enligt tydliga instruktioner nämligen spela i linne och kortbyxor. Laget bötfälldes för tilltaget och driver nu frågan om en regeländring.

Det är långt kvar innan idrotten är helt jämställd. Därför behövs det både jävlar anamma och goda exempel för att putta patriarkatet ur vägen. Internationella volleybollförbundet kom till insikt och tog bort sitt bikinikrav redan 2012.

Traditionen säger också att för att ett svenskt herrlag ska lyckas, oavsett återkommande fiaskon i stora mästerskap, krävs en manlig tränare. Trots att Sverige mer än gärna har en självbild av att vara mer jämställda än andra länder så var Tyskland och Frankrike tidigare ute här. Där har två kvinnor redan tränat herrlag på högre nivå.

Fotbollskanalen intervjuade 2019 den enda kvinna, av 48 personer, som ingick i herrallsvenska lagens tränarteam. Johanna Almgren tycker det är ledsamt att vara ensam kvinna och får sedan flera frågor av den manliga journalisten om hur uppdraget går att kombinera med mammarollen.

Året är 2021 och svensk idrott befinner sig på en pågående ökenvandring full av förlegade normer och värderingar. Jämställdhetsplaner som ligger och dammar i idrottsklubbarnas förråd runt om i landet är värdelösa om de inte leder till förändring.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.